IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийни сертификати повишават стойността на жилищата с близо 3%

Има тенденция сертификатите за енергийна ефективност да се разглеждат като маркетингов инструмент за продажбата на имот, сочи проучване в Холандия

11:26 | 06.12.10 г.
Енергийни сертификати повишават стойността на жилищата с близо 3%

Сертификатите за енергийна ефективност дават не само точна информация за икономиите в енергийното потребление на дадено жилище, но могат да окажат и влияние върху цената на имота, сочи проучване, поръчано от британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS).

Така на холандския жилищен пазар например сертификатите носят "зелена премия" от 2,8% при продажбата на жилището, сочи проучването, цитирано от Europe RE.

С това проучване RICS дава едно от първите доказателства, че купувачите на европейския жилищен пазар са склонни да платят по-висока цена за имот със сертификат за по-висока енергийна ефективност. Изводите се базират на данни от Холандия, една от първите държави, приели система за сертифициране съгласно европейската директива за енергийната ефективност на сградите.

Сред основните открития на проучването са:

- Жилищата с висока енергийна ефективност се продават с премия, като цените на имотите със сертификат A, B или C са с 2,8% по-високи.

- Склонността на собствениците да сертифицират имота си е по-голяма в квартали с висока плътност, където средните месечни доходи са ниски и хората по-често гласуват за зелени политически партии.

- По-висока предразположеност към сертифициране изглежда има също в районите със слабо пазарно търсене, което сочи, че сертификатите за енергийна ефективност се разглеждат като маркетингов инструмент за продажбата на имот.

От Европейската комисия посочват, че приветстват проучването като първите практически дейности в това отношение, извършени в жилищния сектор в Европа и първите дейности, които могат на практика да демонстрират положителното влияние на сертификат за енергийна ефективност.

Ако собствениците на имоти могат да очакват зелена премия при сделка с имота (а премия от 2,8% не е за пренебрегване), това може да се окаже реален стимул за инвестиции в енергийна ефективност, казват от комисията и изразяват надежди подобни оценки да бъдат направени скоро и в други страни от ЕС, за да се разширят и потвърдят тези изводи.

В сектора на бизнес имотите отдавна има проучвания, че зелените сгради (т. е. такива със сертификат) носят значително по-високи наеми и продажни цени. В някои случаи премията при продажба достига 16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още