IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на жилищата по света започна да се забавя

Европа е регионът с най-слаб ръст на цените на имотите от едва 0,8% през третото тримесечие на годишна база

10:22 | 07.12.10 г.
Поскъпването на жилищата по света започна да се забавя

Поскъпването на жилищата в глобален мащаб се забавя, като средният ръст на жилищните цени в света през третото тримесечие на годината възлиза на 3,1% на годишна база спрямо 4,3% през предходното тримесечие, сочи проучване на Knight Frank, цитирано от Guardian.

Глобален индекс за цените на жилищата на британската компания сочи, че най-слабият регион през трите месеца до края на септември е била Европа, където е отбелязан ръст на цените от едва 0,8%, докато Азиатско-тихоокеанският регион е най-добре представилият се със среден ръст от 9,9%.

За първи път от края на 2008 г. цените са нараснали в рамките на тримесечието във всеки от шестте региона, които от компанията включват в проучването си – в Азиатско-тихоокеанския ръстът е 9,9%, в Близкия изток - 5,1%, в Северна Америка - 4,2%, в Южна Америка - 3,5%, в Африка - 3% и в Европа - 0,8%).

В Европа обаче изменението на годишна база варира от увеличение от 26,1% в Латвия до спадове от 13,9% в Литва и 14,8% в Ирландия, а средните жилищни цени в САЩ са на нивата си от средата на 2003 г., сочат данните на агенцията. Ирландия и Литва са най-губещите пазари и в индекса на специализирания портал Global Property Guide, като България също е сред страните с най-големи понижения на цените през третото тримесечие на годишна база.

От компанията посочват, че основният фактор за по-слабото представяне в глобален мащаб през третото тримесечие е броят държави „които се преобърнаха обратно към отрицателен ръст“ през тримесечието, като 14 (предимно европейски) държави са отбелязали спад на цените на жилищата.

Лиъм Бейли, директор на отдела за проучвания на жилищния пазар в компанията, казва, че в Европа нараства пропастта между по-малко задлъжнелите Австрия, Франция и Финландия и страните в южната и западната част на континента, като Гърция, Испания и Ирландия се класират много по-ниско в глобалния индекс.

„Въпреки че по-голямата част от държавите отчитат ръст на годишна база, в 56% е регистриран спад на цените в рамките на третото тримесечие“, допълва Бейли. „Натрупват се все повече данни, че глобалното възстановяване на жилищния пазар, което започна в началото на 2009 г. след отчайващото състояние на пазара през 2007 г. и 2008 г., може би тъкмо започва да губи инерция.“

„Близо една трета от държавите, в които условията в началото на 2010 г. се подобряваха, отчетоха спад на цените на тримесечна база през третото тримесечие на 2010.“

В Европа списъкът на компаниите, които регистрират спад на средните цени, включва Гърция, Исландия, Холандия, Норвегия, Португалия, Словения и Великобритания. Извън Европа в тази група попадат Китай, Канада, Колумбия, Дубай, Нова Зеландия, Южна Африка и Тайван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още