IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава сред страните в ЕС с най-силен спад на заетостта

Темповете, с които намалява броят на заетите в българската икономика, са като тези в Гърция и Испания

13:15 | 15.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
България остава сред страните в ЕС с най-силен спад на заетостта

Броят на заетите в българската икономика лица продължава да намалява с по-бърза скорост в сравнение със средната за Европейския съюз (ЕС), като и през третото тримесечие България е сред страните от ЕС с най-силен спад на заетостта.

Лицата, ангажирани в българската икономика, са намалели с 0,7% спрямо второто тримесечие, показаха данни на Евростат, базирани на критериите на Международната организация по труда.

Със същата скорост пада заетостта в Гърция, Испания и Дания, като единствено Естония ни изпреварва с 0,8% понижение на тримесечна база. Безработицата в Естония скочи до рекордно високи нива от близо 20% през тази година, след като правителството решително предприе сурови мерки за стабилизиране на бюджетния дефицит с оглед предстоящото членство на страната в еврозоната.

Възстановяването на пазара на труда обикновено изостава от цялостното подобрение на икономиката.

Докато заетостта в България и Естония намалява, броят на лицата, заети в икономиката на 27-те страни от ЕС, отчита средно нулев ръст спрямо второто тримесечие. Нулево е и увеличението на заетостта в 16-те страни от еврозоната.

Латвия е начело с 2% ръст на заетостта на тримесечна база сред страните от ЕС.

В сравнение с третото тримесечие на 2009 г. броят на заетите в българската икономика се свива с 5% и единствено Литва ни изпреварва в това отношение със спад от 5,1% на годишна база. Данни за Румъния не са предоставени. През второто тримесечие в страната ни е отчетен още по-силен спад на заетостта от 1,6% на тримесечна и 6,5% на годишна база.

Тогава заетостта нарасна с 0,1% на тримесечна база в ЕС и еврозоната, след като икономиката им отчете силен ръст от 1% на тримесечна база. Данните са коригирани със сезонните колебания.

По-подробната разбивка показва, че броят на заетите лица намалява в строителния и в производствения сектор. Спадът за строителния сектор е 1,1% в еврозоната и 1% в ЕС, докато в производството е 0,3% и 0,2% съответно.

Заетостта в земеделския сектор се свива с 0,2% в еврозоната, но се увеличава с 0,4% за ЕС. Повишение в броя на ангажираните се отчита и във финансовите услуги и бизнес дейностите от 0,3% в еврозоната и 0,2% в ЕС.

В другите услуги, които се състоят предимно от публична администрация, здравеопазване и образование, заетостта се увеличава с 0,2% в еврозоната и 0,1% в ЕС. Заетостта в областта на търговията, транспорта и съобщителните услуги нараства с 0,1% в еврозоната и остава без промяна в EС.

В сравнение с третото тримесечие на предходната година заетостта намалява с 0,2% както в еврозоната, така и в ЕС. През второто тримесечие тя отчете по-силен годишен спад от 0,6% в двете зони.

По изчисления на Евростат през третото тримесечие на 2010 година общо 221,2 млн. лица са заети в EС, от които 144,5 млн. са в страните от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още