IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият спад в петролните резерви на САЩ вдигна цената на петрола*

Петролните запаси на страната отчетоха рекорден за последните осем години спад

08:58 | 16.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Големият спад в петролните резерви на САЩ вдигна цената на петрола*

Данните за големия спад в петролните резерви на САЩ през миналата седмица вдигна цената на петрола на световните стокови борси, въпреки че щатският долар се повиши срещу повечето основни валути по време на вчерашната валутна сесия.

Седмичните данни на Министерството на енергетиката на САЩ показаха, че запасите от суров петрол на страната са паднали с рекордните за последните осем години 9,9 млн. барела в рамките на седмицата до 10 декември.

Понижението се оказа значително по-голямо от очаквания спад от 2,7 млн. барела, пише Wall Street Journal.

Докладът на Министерството на енергетиката на САЩ показа също, че общите запаси от суров петрол и горива в най-голямата икономика на света са паднали до най-ниското си ниво от ноември 2008 година, отчасти и поради намаляването на вноса.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поскъпна с 0,4% до 88,62 долара за барел в края на вчерашната сесия на Нюйоркската петролна борса. Цената му се повиши до близо 89 долара за барел в по-ранните часове на търговията. Днес цената му се понижава леко с 6 цента до 88,56 долара за барел.

Петролът сорт брент с доставка през януари също се търгува близо до вчерашните си нива по време на днешната предварителна търговия на Лондонската петролна борса днес, като един барел се разменя за 92,16 долара, или с 4 цента под вчерашните ценови нива.

През последната седмица котировките на петрола гравитират малко под 90 долара за барел на международните стокови борси, като според анализатори това се дължи на намаляващите запаси от енергийната суровина.

Цената на златото отчете най-силния си спад за последната седмица вчера на фона на поскъпването на щатския долар срещу повечето основни валути. Златото с доставка през февруари поевтиня с 1,3% до 1 386,20 долара за тройунция и губи още 0,3% днес до 1 381 долара за тройунция.

Златото с поскъпнало с 26% през тази година, като на 7 декември цената му се вдигна до рекордните 1 432,50 долара за тройунция.

 

* Актуализирано към 8:55 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още