IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверките на земеделския министър няма да имат последствия за търговците

Мирослав Найденов отрича твърденията, че акцията за проверка в цените на храните по празниците е популистка

11:14 | 21.12.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Проверките на земеделския министър няма да имат последствия за търговците

Няма да има последствия за търговците, ако при проверките на земеделското министерство за цените на храните по празниците, се установи двойно или тройно поскъпване. Това стана ясно от изявление на земеделския министър Мирослав Найденов пред БНР.

“Не можем чисто юридически да направим нищо, ако при проверки открием котлети по 15 или 20 лв.”, каза министърът.

Вчера той обиколи магазините около Руски паметник и така даде началото на проверките, които трябва да установят има ли спекула. В акцията участват ветеринарни и данъчни инспектори, служители на Националната служба за растителна защита, Икономическа полиция и Комисията за защита на потребителите. Проверките бяха разкритикувани от водещи икономисти като популизъм, който няма да доведе до реални резултати.

"Не можем да ги свалим от щанда или да санкционираме търговците за това ... Целта на проверките не са цените. Органите на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) и фитосанитарния контрол не отговарят за ценообразуването. Тези проверки започват във връзка с удвоеното или утроено потребление по повод най-светлите християнски празници Коледа и Нова година. Те ще бъдат свързани с това да проследим произхода, съхранението, начина на предлагане на тези храни“, обясни Найденов.

„Да, ще има поглед и върху цените, но той ще бъде по-скоро информативен“, уточни министърът. Според него не било удачно да има призиви от типа "Не пазарувайте".

„Всяка година ние се натъкваме на този парадокс, всяка година това чудо е само в България - покрай Коледа цените да скачат двойно или тройно. Затова имаме тези контролни органи, ще се опитаме да го направим, пък каквото се случи“, заяви министърът.

Според него бъдещата Агенция по храните ще бъде по-успешен контролен орган от досегашните, защото в нея ще влизат 4 служби и гражданите при проблем ще се обръщат към един орган, вместо към четирите досегашни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pastir2
преди 13 години
На НАП не им трябва основание, за да назначат ревизия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
iasen4o
преди 13 години
Това за мен означава, че проверката се обезсмисля ... излишно харчене на държавни пари - министърът и останалите с него да ходят да разгледат какво има по магазините - и аз искам да ми върви заплата и стаж докато се разхождам по магазините ... Аз предлагам, след като няма вариант по който да глобяват за спекула - нека на спекулантите да им се направи ревизия ат НАП, да ама това няма как да стане, защото най-вероятно сигурно пак няма правно основание, на което да се правят проверки - абеее умряла работа, както се казва - много шум за нищо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
pederator
преди 13 години
Т.е. както се очакваше - министър единствено с представителни функции :)И сега какво - ще се пръкне още една Агенция с хрантутници....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още