IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще проверяват за спекулативно високи цени в търговските вериги по празниците

Земеделският министър гледа под лупа дипломите на кандидатите за шеф на Агенцията по храните

16:34 | 14.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ще проверяват за спекулативно високи цени в търговските вериги по празниците

Земеделското министерство и Комисията за защита на потребителите ще направят съвместни проверки дали цените на храните са спекулативно завишени преди коледните празници. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов на пресконференция по повод днешния празник на ветеринарния лекар.

„Ще оповестим например колко струва литър мляко, как се променя цената при преработвателите и какво се случва накрая в магазините“, обясни министърът. Според него завишените цени по празниците облагодетелствали не толкова производителите и преработвателите, колкото търговците.

В условията на пазарна икономика обаче каквото и да установят финансовите анализи, земеделското министерство не може да санкционира магазините заради цени.

„Надяваме се тази акция да дисциплинира търговците“, обясни целта на мероприятието Найденов. Той допълни, че проблемът за изкривяването на пазара на храните е бил обсъждан и от Съвета на земеделските министрите от ЕС.

По повод очакванията от 1 януари да заработи Агенцията по храните Мирослав Найденов коментира, че имало много кандидати да я оглавят и изборът бил почти на финала.

„Проверяваме дали дипломите им са истински. Предпочитам шефът на агенцията да е мъж“, пошегува се министърът по повод скандалите с бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Калина Илиева. Тя се опита да скрие факта, че е бременна, а по-късно се оказа, че дипломата й за магистър е фалшива.

„Премиерът Бойко Борисов ще каже кой ще е директор на Агенцията по храните. Вече не смея да предлагам, проверяваме много дипломи“, допълни министърът.

За да заработи агенцията по храните от 1 януари 2011 г., депутатите трябва да приемат на второ четене промените в Закона за храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още