IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова агенция ще контролира безопасността на храните

Специалната агенция ще обедини дейността на различни институти и лаборатории от земеделското и здравното министерство, прие на първо четене парламентът

15:34 | 01.12.10 г.
Нова агенция ще контролира безопасността на храните

Специална агенция ще контролира безопасността на храните, предвижда приетият на първо четене от парламента законопроект за Българската агенция по безопасност на храните.

Новият орган ще се създаде чрез преобразуване на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) и ще бъде на пряко подчинение на земеделския министър, съобщи БТА.

В агенцията ще се влее и Националната служба за растителна защита, с изключение на Института за защита на растенията. Дейностите на Националната служба по зърното и фуражите и Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи преминават към новата агенция.

Към нея преминава и дейността на областните дирекции "Земеделие", свързани с контрола на съответствието на качеството на пресните плодове и зеленчуци.

Агенцията за безопасност на храните ще поеме и функциите на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве към Министерството на здравеопазването, свързана с контрола върху храните, с изключение на бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води.

Българската агенция по безопасност на храните ще се ръководи и представлява от изпълнителен директор, който ще се назначава и освобождава със заповед на министър-председателя по предложение на министъра на земеделието и храните. Той ще се подпомага от трима заместник-изпълнителни директори.

В структурата на агенцията ще бъде създаден център за оценка на риска. Той ще извършва независима научна оценка на риска по отношение на безопасността на храните, здравето на човека, здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, добавките в храните и фуражите, генномодифицираните организми, диетичните продукти, храненето и алергените и др.

Предвижда се Законът за Българската агенция по безопасност на храните да влезе в сила от 1 януари 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още