IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделската комисия прие на първо четене закона за агенцията по храните

Механичното обединение на различни структури налага да се правят сухи тренировки, твърдят представители на бизнеса

18:20 | 17.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Земеделската комисия прие на първо четене закона за агенцията по храните

Парламентарната земеделска комисия прие на първо четене законопроекта, с който се създава Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) към министъра на земеделието чрез преобразуване на Националната ветеринарномедицинска служба.

Агенцията трябва да заработи от 1 януари 2011 г. Към нея ще се прехвърлят дейностите на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) към Министерството на здравеопазването, свързани с контрола върху храните, плюс дейностите на областните дирекции „Земеделие”, свързани с контрола на пресните плодове и зеленчуци, както и други структури.

След обединението на тези организации в БАБХ ще работят близо 3000 души, заяви заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров, който представи законопроекта.

Пенко Атанасов (КБ) заяви, че законопроектът е „тюрлюгювеч“, а агенцията няма да е независима, след тя и бъдещият Център за оценка на риска ще са подчинени на земеделското министерство.

„Единният контрол е много необходим“, посочи председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Според него сега браншът има проблеми, тъй като контролът от страна на РИОКОЗ и ДВСК създава противоречия.

Вътев допълни, че заради механичното обединение на РИОКОЗ и ДВСК агенцията трябва да прави поне месец сухи тренировки, преди да заработи официално, за да се избегнат колизии.

Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, заяви, че част от контролните функции на БАБХ ще се припокрият с контрола, който сега се осъществява от данъчните и други органи.

„Законът може да блокира вътрешния пазар на зърно и износа“, предупреди Христов.

Председателят на земеделската комисия Десислава Танева коментира, че със сигурност между първо и второ четене ще настъпят някои промени във внесения от Министерски съвет проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още