IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Караджова: Стремим се към усвояване на над 70% от средствата по ИСПА

Усвояването на средствата по ИСПА във водния сектор към декември 2010 г. е общо близо 440 млн. евро

15:08 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Н. Караджова: Стремим се към усвояване на над 70% от средствата по ИСПА

За последните 14 месеца по програма ИСПА във водния сектор са изплатени 208 млн. евро, при положение, че за предходните 5 години (до октомври 2009 г.) те са 230 млн. евро, коментира пред журналисти след днешното заседание на правителството министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Тя обобщи, че така усвояването на средствата по ИСПА във водния сектор (в т.ч. пречиствателни станции за отпадни води, ВиК инсталации, депа за отпадъци) към декември 2010 г. е 438 млн. евро, т.е. почти 64 на сто.

Министърът информира, че се водят преговори с Европейската комисия (ЕК) за удължаване действието на общо осем финансови меморандума по ИСПА, като за половината от тях към момента „с голяма доза вероятност“ може да се каже, че ще бъдат удължени.

Между тях са финансовите меморандуми по водните проекти за градовете Кюстендил, София, Смолян, Варна.

По думите на Караджова, ако действието на меморандумите бъде удължено, то усвояването на средствата по ИСПА ще надмине 70%, което е около средното за ЕС усвояване на средства по тази предприсъединителна програма.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още