IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват най-голямо търсене на фирмени кредити от компании за услуги и износители

Раздвижването на пазара на бизнес ипотечни кредити, започнало в края на 2010, ще продължи и тази година, прогнозират от сектора

09:46 | 12.01.11 г.
Очакват най-голямо търсене на фирмени кредити от компании за услуги и износители

През 2011 г. най-много бизнес ипотечни заеми ще търсят фирми от сферата на услугите и компании износители, очакват от небанковото дружество „Кредитекс&ХипоКредит”.

В сектора на услугите потреблението най-бързо възстановява нивата си отпреди кризата. В същото време в чужбина сигналите за подобряване на икономиката са много по-ясни, а чуждестранни компании започват да търсят по-евтини доставчици в лицето на български производители, аргументират се от компанията.

„Кризата се оказа важен катализатор в българския бизнес и в неговото финансиране. Tя помогна за изграждането на по-реалистични критерии в оценката на рисковия профил на кредитополучателите. В този смисъл ще се отпускат по-лесно кредити на доказали се фирми без значение в кой бранш оперират, вкл. строителство, земеделие, шивашко производство и т.н.”, обясняват от финансиращото дружество.

Като цяло се очаква да продължи раздвижването на пазара на бизнес ипотечни кредити, започнало в края на 2010. През първите месеци ръстът ще е плах, докато предприемачите се уверят, че стабилизирането на доходите е дългосрочно, след което ще започнат да мислят по-смело за финансиране на нови проекти, прогнозират експертите.

„През последното тримесечие на 2010 г. забелязахме ръст в запитванията за инвестиционни кредити, най-вече във връзка с разширяване на съществуващ бизнес. Очакваме тази тенденция да се запази”, посочват от компанията. Инвестиционни кредити ще се търсят най-вече с цел разширяване на съществуващия бизнес и модернизация заради по-достъпните цени на машини и оборудване в момента. Ще се появят и повече кандидати за кредит, които са трупали опит с години, но искат да започнат собствена дейност точно сега, когато размерът на инвестицията е много по-малък, отколкото преди 2-3 години.

Оборотните кредити и през 2011 г. ще останат с най-значим ръст, тъй като позволяват на фирмите спокойно да се справят с нови поръчки и забавени плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още