IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тр. Трайков: Няма да надминаваме изискването за 16% енергия от ВЕИ до 2020 г.

Развитието на крупните енергийни проекти е от основните приоритети в енергетиката през годината с оглед на ограничените финансови ресурси

15:47 | 18.01.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Тр. Трайков: Няма да надминаваме изискването за 16% енергия от ВЕИ до 2020 г.

България ще изпълни поетия ангажимент в Европейския съюз за дял от 16% от енергията в крайното потребление да е получена от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) до 2020 г., но не трябва да го надвишава, заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по време на дискусия за развитието на енергетиката у нас, организирана от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Министърът посочи, че „безконтролното одобряване на проекти за ВЕИ“ (вятър, слънце, биомаса, малки ВЕЦ) през последните години е създало предпоставки за заплаха за сигурността на електроенергийната мрежа (във връзка с необходимостта от свързване на съоръженията с ВЕИ и претоварване).

По думите му „този път (на одобряване на всички проекти с ВЕИ) не е устойчив, най-малкото заради липсата на платежоспособно търсене. (Както е известно, електроенергията, получена от ВЕИ, е 5-8 пъти по-скъпа от тази, произведена от конвенционални източници и над 10 пъти по-скъпа от тази от АЕЦ.)

Като основни приоритети в областта на енергетиката през 2011 г. Трайков открои преструктуриране на управлението на държавните дружества – най-вече Български енергиен холдинг (БЕХ) - съгласно последните директиви на ЕС за отделяне на търговеца на енергия от оператора; повишаване на енергийната ефективност като цяло и "балансирано развитие" на мощности с ВЕИ; развитие на крупните енергийни проекти "с оглед на ограничените финансови ресурси".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Ivo_Penev
преди 13 години
Точно така Стамболов АЕЦ Белене наистина застрашава финансовата стабилност но не на страната а на фирмите които ще излеят същите милиарди във ветропаркове и соларни инсталации но тяният ток целокупния български народ ще го плаща 10 пъти по-скъпо от тока от АЕЦ. Точно за това Белене е изключително опасна от финансова гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
vankata89
преди 13 години
Един нещастен сайт като facebook струва колкото 10 ядрени електроцентрали баси кефа :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Стамболов
преди 13 години
Според доклад на Центъра за изследване на демокрацията проектът "Белене" застрашава финансовата стабилност на страната.Анализът посочва, че като неефективен и необоснован от икономическа гледна точка се очертава и АЕЦ "Белене". Според експертите цената на ядрената централа вероятно ще стигне 10-12 млрд. евро, и инвестицията застрашава финансовата стабилност на държавата. отговор министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков повтори тезата, че лошото финансово състояние на НЕК е заради разходите кредитите за АЕЦ "Белене" и хидровъзела "Цанков камък".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още