IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алкомет и Дойче Лизинг България с договор за 7,5 млн. евро

Сделката ще финансира нов валцов стан, част от инвестиционната програма на алуминиевата компания

14:11 | 24.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Алкомет и Дойче Лизинг България с договор за 7,5 млн. евро

Алкомет АД и Дойче Лизинг България сключиха лизингов договор на стойност 7,462 млн. евро, като средствата ще бъдат инвестирани в нов валцов стан, съобщиха от двете дружества.

От Алкомет обясниха, че инвестицията е част от тяхната инвестиционна програма за 2010 и 2011 година. С нея компанията цели подобряване на качеството на произвежданата продукция, увеличаване на капацитета и разширяване на произвежданата продуктова гама.

Алкомет АД е водещ български производител на валцoвани и пресовани алуминиеви продукти със сериозни позиции на Европейския пазар. За 2010 компанията е реализирала над 48 хил. тона продукция на стойност около 231 млн. лв. или с 30,6% повече спрямо 2009.

Дойче Лизинг има повече от 45-годишен опит в областта на финансирането на активи и присъства на всички важни световни пазари, включително САЩ и Китай. Новият бизнес на групата e на стойност 7,8 млрд. евро за финансовата 2009/10 година, сочат данните. В актуалната класация на Lease Europe, Европейската федерация на асоциациите на лизинговите компании, Дойче Лизинг е две места по-нагоре и е третата по големина компания в Европа предлагаща лизингови услуги.


Германия остава основния пазар за групата, но въпреки това компанията смята да се възползва от силния фокус на германската индустрия върху износа и международното си присъствие. Групата е активна в 22 страни и предлага своя международен опит на своите клиенти и тези на спестовните банки.

Дойче Лизинг България е част от немската група Дойче Лизинг AG, която е една от водещите европейски лизингови компании и най-голямата независима лизингова компания в Германия. Основен акционер в нея е Sparkassen-Finanzgruppe – лидер на германския пазар на финансови услуги.

Акциите на Алкомет поскъпнаха с 3,9% в днешната търговия на БФБ до ниво от 5,78 лв. за брой, което представлява ръст от 86% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 103,8 млн. лв.

През календарната 2010 шуменската компания удвои цената на акциите си (+104%), оглавявайки убедително дружествата от широкия индекс BG40 по ръст за миналата година.

Свързани компании:

Алкомет АД(ALCM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още