IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До юли свързват с далекопровод ТЕЦ АЕS-Гълъбово към енергийната система

Бавенето на присъединяването на ТЕЦ-а към енергийната система е по вина на администрацията на Гълъбово, смята министър Трайчо Трайков

16:32 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
До юли свързват с далекопровод ТЕЦ АЕS-Гълъбово към енергийната система

Очаква се до юли тази година да бъде готов електропроводът, който да свърже ТЕЦ АЕS-Гълъбово с енергийната система на страната, но разрешение за строеж на обекта все още няма, тъй като са налице неуредени отношения с имотите на община Гълъбово. Това каза по време на днешния парламентарен контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Проблемът с присъединяването на ТЕЦ АЕS-Гълъбово към енергийната система с години е на дневен ред и вината е изцяло на администрацията на община Гълъбово, заяви министърът, цитиран от БТА.

Присъединяването на централата към преносната мрежа 400 киловолта е предвидено да се осъществи чрез подстанция "Марица Изток" и с два електропровода на площадката на централата и подстанцията.

Изграждането на тези съоръжения налага изместването на съществуващия електропровод 110 киловолта "Бояново" и строителство на територията на общините Симеоновград и Гълъбово, обясни Трайков.

За сервитутни права за строителството на двата електропровода община Гълъбово иска 27,5 млн. лв. и отказва да приеме внесения от Националната електрическа компания (НЕК) проект за подробен устройствен план за изграждане на новите електропроводи, допълни Трайчо Трайков. По договора за присъединяване се е предвиждало съоръженията да бъдат изградени до юни 2008 г., но поради действията на община Гълъбово това се е оказало невъзможно, подчерта министърът.

Междувременно НЕК е инвестирала 34 млн. лв. за изграждането на подстанция "Марица Изток Гълъбово". Действащото законодателство позволява административното бездействие на община Гълъбово да остане несанкционирано, коментира Трайков. Той посочи, че по негово мнение това може да се квалифицира като "злоупотреба с права".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още