IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР повиши прогнозата си за растежа на развиващите се европейски страни

В същото време обаче от банката подчертават, че рисковете от спад в региона са нараснали

19:23 | 24.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР повиши прогнозата си за растежа на развиващите се европейски страни

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши прогнозата си за икономическия растеж в развиващите се европейски страни през 2011 г. до 4,2%. В същото време обаче от банката подчертават, че рисковете от спад в региона са нараснали, предаде Ройтерс.

През октомври от ЕБВР прогнозираха ръст в региона от 4,1% през 2011 г. За 2010 г. банката запази оценката си за растежа непроменена на 4,2%.

По-силният от очакваното ръст в основните страни в еврозоната, фискалните и монетарни стимули в САЩ и растящите цени на суровините ще насърчат растежа в региона, като начело на възстановяването във все по-голяма степен е частният сектор, се посочва в съобщението на банката.

В същото време обаче риск за развиващите се европейски страни представлява евентуално ускоряване на инфлацията в развитите страни, което пък ще доведе до затягане на монетарната политика там по-скоро от очакваното.

Като други рискове за региона се посочват дълговата криза в еврозоната, вътрешните политики на някои развиващи се страни като приватизацията на частните пенсионни фондове, както и възможността за търговски войни.

От банката посочват, че Унгария и Полша са изнервили инвеститорите през последните месеци с прилагането на необичайни мерки за овладяване на бюджетните дефицити.

По региони банката очаква 3,2% ръст през 2011 в Централна Европа и балтийските страни, 4% в Източна Европа и страните в кавказкия регион, 5% в Турция, 4,6% в Русия, 6,6% в Централна Азия и едва 1,9% в Югоизточна Европа.

През миналата година банката е инвестирала рекордните 9 млрд. евро в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още