IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси рязко се понижиха поради опасения за ситуацията в Египет

Акциите на танкерни компании превозващи петрол се повишиха, след като инвеститорите заложиха на вероятното затваряне на Суецкия канал

22:39 | 28.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси рязко се понижиха поради опасения за ситуацията в Египет

Щатските индекси се понижиха рязко в петък, отбелязвайки най-силния спад в рамките на една сесия за последните два месеца, след като опасенията за ескалиращите сблъсъци в Египет накараха инвеститорите да потърсят убежище в по-сигурни активи и изстреляха цената на петрола, пише MarketWatch.

Dow Jones Industrial Average се понижи с 1,38% до 11824 пункта – най-силният дневен спад от 23 ноември 2010 г.

Dow стартира петъчната сесия на зелено, с очаквания за 9-та поредна седмица на печалби, което ако се беше случило щеше да отбележи най-дългата зелена вълна на индекса от 1995 г. Спадът в петъчната сесия обаче, донесе седмична загуба за индекса от 0,3%.

Standard & Poor's 500 се понижи с 1,79% до 1276 пункта, докато Nasdaq Composite Index изгуби 2,48% до 2687 пункта.

Разпродажбите последваха, новината за обявеното от режима на Хосни Мубарак в Египет военно положение, на фона на ескалиращи улични протести. По последни данни, египетската армия е навлязла с танкове в по-големите градове на страната.

При днешната търговия, американският лек суров петрол се повиши с близо 4% до 89,01 долара за барел.

„Непосредствените опасения идват от това - какво се случва в Египет и как това може да се отрази на цената на петрола. Какво ще се случи ако Суецкия канал бъде затворен - нещо напълно вероятно“, казва Ед Коуарт, директор на Eagle Asset Managemen. Той отбелязва, че ако каналът бъде затворен, това значително ще увеличи времето за превоз на нефт от Близкия изток до Европа и САЩ.

Акциите на танкерни компании превозващи петрол се повишиха, след като инвеститорите заложиха на вероятното затваряне на Суецкия канал.

Инвеститорите потърсиха убежище в долара и щатските ДЦК. U.S. Dollar Index, който измерва щатската валута спрямо кошница от 6 други валути се повиши с 0,6%. Доходността по 10-годишните федерални облигации се понижи до 3,32%. Златото също отбеляза ръст.

„Това е революция, която се случва пред очите ни“, казва Ник Райч, директор на Key Private Bank. „Повечето от корпорациите в S&P 500 нямат бизнес в Египет, но вижте какво се случва с цените на петрола и суровините.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още