IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия забрани продажбата на автомобили с изключващи се къси светлини

На този етап обаче няма да се налагат санкции срещу шофьорите, които карат без включени фарове през деня

11:56 | 07.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Белгия забрани продажбата на автомобили с изключващи се къси светлини

От днес Белгия забранява продажбата на автомобили, чиито къси светлини могат да се изключват, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки държавния секретар за мобилността Етиен Схупе.

По този начин кралството работи в изпълнение на европейската директива, която постановява, че в Европейския съюз късите светлини на фаровете трябва да се използват през цялото денонощие независимо от осветеността на пътя.

Белгия обаче не планира да въвежда глоби за шофьорите, които карат с изключени къси светлини.

"Това е много сериозна промяна на режима за движение по пътищата, затова избрахме по-плавния, постепенен начин за приспособяване на шофьорите", отбеляза Схупе.

Според оценки на белгийското правителство още след три години повечето автомобили в страната ще се движат с включени къси светлини, което "ще допринесе за промяна на навиците на останалите водачи".

Сега през светлата част от денонощието къси светлини използват максимум 5 процента от шофьорите.

Според европейската статистика късите светлини намаляват вероятността от пътно-транспортни произшествия с 8-17 процента в зависимост от пътните условия, допълва ИТАР-ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още