IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси затвориха на зелено, подкрепени от печалби за банките

Силните отчети на мултинационалните корпорации спомагат за позитивното настроение, коментират инвеститори

19:06 | 07.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси затвориха на зелено, подкрепени от печалби за банките

Европейските индекси се повишиха за пета поредна сесия в понеделник, подкрепени от добри корпоративни отчети и оптимизъм за глобалния икономически растеж, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,99% до 289 пункта, като за миналата седмица спечели 1,9%.

„Това е продължение на тенденцията, която наблюдаваме през последните седмици - позитивно настроение сред инвеститорите, съчетано със силни корпоративни отчети за последното тримесечие“, казва Майк Ленхоф, стратег на Brewin Dolphin.

„Щатската икономика продължава да се възстановява“, казва той. „Германия има изключително силен растеж и тази седмица ще получим още потвърждения за това“.

Силните отчети на мултинационалните корпорации също спомагат за позитивното настроение, казва Ленхоф.

Силният финал на Уолстрийт в петък и стабилното представяне на японския пазар в понеделник допълнително помогна на пазарите.

Френският CAC 40 се повиши с 1,08% до 4091 пункта, докато германският DAX 30 спечели 0,93% до 7284 пункта.

Производителят на спортни облекла Adidas AG спечели над 3% в петък, след като компанията обяви, че през 2011 г. очаква силен растеж

Акциите на SolarWorld AG скочиха с над 7%, след като германската компания обяви 29% ръст на печалбата на годишна база за 2010 г. и увеличение на поръчките на слънчеви панели с 42%.

Акциите на друга компания от сектора на възобновяеми енергийни източници, SMA Solar Technology AG се повишиха с над 5,5%.

В Хелзинки акциите на Nokia Corp. се повишиха с над 3%, след появила се в медиите информация, че приблизително половината настоящи членове на борда на директорите на компанията ще бъдат освободени.

Британският FTSE 100 спечели 0,90% до 6051 пункта.

С печалби завършиха сесията Julius Baer Group в Швейцария, Lloyds Banking Group PLC в Лондон, както и Credit Agricole SA и Societe Generale SA в Париж.

Societe Generale е една от банките с най-силна експозиция в Египет. Опозиционни групи се срещнаха с представители на египетското правителство в неделя, за разговори целящи да намерят изход от политическата криза в страната., въпреки че протестиращите по улиците на Кайро продължиха да искат незабавната оставка на президента Хосни Мубарак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 07.02.11 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още