IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Стара Загора започва сглобяване на електромобили през второто тримесечие

Първоначалната инвестиция на британската компания Zero Carbon 2020 е 6,5 млн. евро

16:29 | 10.02.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p><span lang="bg-BG">По време на конференцията в София са изложени леки автомобили, задвижвани с електричество. </span><i><span lang="bg-BG">Снимка: БТА</span></i></p>

По време на конференцията в София са изложени леки автомобили, задвижвани с електричество. Снимка: БТА

Британската компания Zero Carbon 2020 започва сглобяване на електромобили в Стара Загора през второто тримесечие на тази година. Това съобщи директорът на компанията Джейми Робъртсън по време на провежданата днес в София международна конференция „Електромобилите - предизвикателствата на новата мобилност“.

Той посочи, че като начало производството няма да бъде голямо и ще зависи от поръчките. Първоначалната инвестиция е 6,5 млн. евро, като след това може да достигне 10-20 млн. евро. 

Не беше посочено точно какъв модел електромобили ще бъдат произвеждани в Стара Загора, но от компанията обявиха, че имат и модели, които издържат пробег без зареждане до 300 км, при положение че сега средният пробег на електромобилите е 150 км.

От фирмата посочиха, че предпочитат моделите с т. нар. индуктивно зареждане, т.е. без свързване с кабели с устройството за зареждане. Тези модели обаче са по-скъпи от другите видове електромобили и три-четири пъти по-скъпи от същия клас автомобили на бензин.

Zero Carbon 2020 работи в сътрудничество с друга английска фирма - Liberty E Cars, която се занимава с разработване на технологии за задвижване на електромобили и има световен патент за индуктивно зареждане. Фирмата е в процес на проучване на възможности за инвестиции в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
ilkox
преди 11 години
Проекът за завода на електромобили в Стара Загора се провали - информация за причините - http://***.chambersz.com/news/8936-elektromobil-stara-zagora + свързаните статииДруго събитие свързано с темата - демонстрация и тест драйв на електромобили в Стара Загора - видео: http://***.chambersz.com/news/9502-elektromobili-motopedi-vromos-kom | http://youtu.be/UdMOMEWwpNc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
arcov
преди 13 години
За размера на инвестицията не виждам какво ще направят освен гълабарник камо ли да тръгне някакво производство!За тия пари не могат да изградят производствена база,макар и само за сглобка на автомобили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Ку-Ку
преди 13 години
Чудесни новини, само да не стане като с ВЕИ-тата - една хубава идея, извратена до неузнаваемост в полза на шепа мутроспекуланти. С други думи, да не излезе накрая, че всички трябва да плащаме субсидиите за производството на електромобили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
all77
преди 13 години
Още не е излезнал първият автомобил от завода...и вече започнахме типично по български да мърморим..........За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. (13.12.1881) Константин Йосиф Иречек ( 1854 1918)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
sando1
преди 13 години
До долните: ясно е, че в момента ще е по-скъпо купуването на ел. коли, ясно е, че пробега е малък за сега, но още по-ясно е, че това е бъдещето и то най-близкото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
stanislavnba
преди 13 години
3-4 по скъпи от същият клас коли на бензин. Хммммм и за къв *** бих си купил тая ел бричка. Първо като съм в БГ може да ме остави където си иска, второ няма нито един автотехник дето да може да ми оправи двигателя :), трябва да търся някой професор от ТУ. И на всичкото отгоре като минавам ще пребивам полвината пешеходци, щото никой няма да може да чуе че минавам :). След 50-100 години и в България може да се карат такива коли. До тогава ще караме коли на по 10-15 години :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
global_dj
преди 13 години
Абе няма лошо... инвестиция като инвестиция, ама да видим какви ще са цените на тези коли, и да видим наистина колко издръжливи ще ги правят... дано да не излезнат коли с китайско качество, че ще ме е яд, че за пореден път сме привлекли "шантава" инвестиция. А за Москвича - предпочитам него! хаха ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
FINTA
преди 13 години
Цял ден зареждаш, вечерта евентуално покараш... Като москвича :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още