IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват проверки за пестициди във вносните плодове и зеленчуци

Експертен съвет от днес ще работи върху стандарти за пшеницата и хляба

09:56 | 14.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Започват проверки за пестициди във вносните плодове и зеленчуци

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масови проверки за наличието на пестициди във вносните плодове и зеленчуци, съобщи земеделското министерство. Очаква се да бъде въведен строг контрол върху всеки камион, който влиза от трети страни.

Инспекторите ще следят най-вече за забранените за ползване в Евросъюза пестициди. В момента в Брюксел се подготвя документ, който да забрани наличието на повече от три или пет пестицида в един продукт.

В евтините плодове и зеленчуци, които масово се продават у нас, обикновено се използват "балсамиращи" вещества на ниски цени. Ябълките и доматите се обработват с восъци, които покриват кората и задържат водата. Много от тези восъци не се отмиват дори при обилно изплакване с вода, затова се препоръчва продуктите да се белят преди консумация. 

При старта на БАБХ миналата седмица бе съобщено, че от днес тръгват и проверки за качеството на хляба по цялата верига – търговци, хлебопроизводители, мелници, зърно бази. Проверките ще са съвместни между БАБХ, НАП и Икономическа полиция.

От днес започва да работи и експертният съвет по хляба към новата Агенция по храните. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов коментира вчера в Петричко, че когато искаме някакъв стандарт на крайния продукт, трябва да имаме стандарт на суровините.

“И затова започваме от стандартите на пшеницата, на брашното и ще вървим към стандарта на хляба”, посочи министърът, цитиран от БТА.  Така според Найденов ще се гарантира и правото на избор на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още