IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: През 2010 г. се реализира лошият сценарий за БВП

Липсата на реформи и завои към популизъм са ни лишили от 4-5% ръст на БВП през 2010 г., смята икономистът

12:38 | 15.02.11 г. 37
<p>Георги Ангелов Снимка: Личен архив</p>

Георги Ангелов Снимка: Личен архив

В началото на 2010 скицирах два сценария за икономиката на България през 2010:

* добър сценарий – растеж от 4-5% (при реформи и бюджетна дисциплина)
* лош сценарий – растеж от 0-1% (при липса на реформи и липса на бюджетна дисциплина)

Според днешните данни на НСИ, икономиката през 2010 е отбелязала 0,3% растеж. Това безспорно попада в лошия сценарий, заявява в блога си икономистът Георги Ангелов.

И нищо чудно – бюджетната дисциплина през голяма част от 2010 беше изгубена, а реформи нямаше. Всичко това благодарение на внезапен завой към популизъм от страна на правителството и на повърхностните възгледи на синдикатите за това как работи светът около тях.

Интересно ми е някой политик от ГЕРБ дали може да ми обясни заслужаваше ли си да се загубят 3 милиарда лева потенциален растеж на БВП и десетки хиляди работни места – само за да се спечели за кратко любовта на синдикатите? Не беше ли по-добре да се правят реформи, да се поддържа бюджетна дисциплина и да се реализира по-добър сценарий?

Все пак, данните не са изцяло негативни – тенденцията е към бавно и постепенно, но устойчиво подобрение. За последната година през всяко тримесечие се отбелязва увеличение на растежа. Още по-добри данни идват от подобрението на инвестициите в основен капитал – за първи път от началото на кризата те отбелязват растеж. Инвестициите в основен капитал са важни, доколкото те предопределят потенциала за бъдещ растеж.

Георги Ангелов цитира анализ на Данскебанк за икономическото постижение на Естония от ръст с 6,6% през четвъртото тримесечие на 2010 г.

"Естонската икономика отбеляза 6,6% икономически растеж през четвъртото тримесечие… Естония изглежда е пример за т.нар. не-кейнсиански ефект на фискалната консолидация. Правителството успешно проведе впечатляващо фискално приспособяване през 2009-2010, което намали бюджетния дефицит до 1% от БВП през 2010 година. Така позитивните ефекти от значителната фискална консолидация надвишават негативните ефекти от намалението на бюджетните разходи и по-високото облагане върху растежа."

На 1 януари 2011 г. Естония бе приета в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 1 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
"Е, ако няма харчове, значи няма наливане на пари в икономиката, ако няма пари, няма растеж ... просто."*** си ти и сбирщината неокомунисти, които се изсипахте да коментирате.Хвърлянето на пари на вятъра никога, абсолютно НИКОГА не е водило до растеж, само до балони. Имаме предостатъчно хрантутници, които практически не вършат работа, и нещо не ми е особено ясно как с наливане на пари ще ги накараме да работят? Може би трябва да следваме светлия пример на БДЖ - 14 000 работници, от които поне половината излишни, пореден заем за да закрепят положението. Или софийската топлофикация??? Извинявайте, ама държавата не може едно здравеопазване да организира като хората, тръгнала да е меша в бизнеса.Да, Дянков е *** - вместо да отреже парите на администрацията, той отряза парите на бизнеса, които му дължеше по договори. Ангелов обаче не коментира това, а че не се правят реформи въобще, и вместо с приоритет да са инвестиционните разходи, сипем купища пари в администрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 0
Viktor_Iliev_Todorov
преди 13 години
Имам въпрос към Вас драги ми потребителю. Защо смятате, че сте достатъчно квалифициран за да давате толкова "красноречиви" мнения за икономически анализи и предвиждания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 2
amanotumnici
преди 13 години
На Жорката сценариите са за растеж на БВП от 0-5%. Ясно е, че около 0% растежа ще е лош сценарий, а около 5% ще е добър. Трябва да се съгласим, че Жорката не открива топлата вода. Говори за някакви реформи, но не е ясно какви, къде и с какво финансово измерение и резултати. Дава за пример Естония, но можеше да даде за пример и Китай, където по време на кризата ръста на БВП падна от 11% до 9%. Леко логиката му е несвързана, момчето е прочело някакъв учебник, но не го е разбрало достатъчно. Иска ръст на икономиката с бюджетна дисциплина. Е, ако няма харчове, значи няма наливане на пари в икономиката, ако няма пари, няма растеж ... просто. За да се получи растеж на икономиката, трябва да се налеят пари отнякъде, дали от ПЧИ, еврофондове, събуждане на кредитирането, правителствени разходи или да почне да се мисли за създаване на условия за производство и развиване на селското стопанство (намаляване на пустеещите земи). Имам чувството, че всички сме застанали и само зяпаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 0
aide_de
преди 13 години
Има общи зависимости, но има и частни, само български, които водещите икономисти трябва да разкрият, обосноват и решат! НО не би, мисля че е от страх!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
all_trader
преди 13 години
именно това са държавите от Прибалтика - защо се свиха ? заради глупостите на неолиберализма и балоните които се надуха и там . и аз съм жсивял в Англия - наистина бюрокрацията е много зле . но и Англия отива към катастрофа заради - високи данъци , задлъжняло население , решиха че могат да правят икономика само с финанси и намалиха производството банките и там беснеят здраво - грабят квото им падне от населението . Англия - страната на дивия капитализъм ..... за тва те са следващите които ще колабират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Мисля, че за Естония не ни е нужна за пример. От това повече за една година няма как да се оптимизира т.нар. "бюрокрация". В момента живея в Англия, и ако ви кажа, че тукашната бюрокрация е в пъти по-зле дори и от българската, то просто не ви лъжа, а това е самата истина. Бюрокрацията и тази тромава администрация като цяло е в почти всяка държава (особено в ЕС!), и малко или много пречи на дадена страна за икономическото й развитие, но не толкова, колко Гошката натъртва на нея. Развитието в България никога не може да придобие резки форми като тези на Китай примерно през последните 2 години, защото капацитета ни е малък. Ясни прогнози никой не може да даде за това какво ще се случва занапред, но нека сме оптимисти, а и при факта, че се опитваме да покажем било лек ръст, пак е нещо. И нека да не забравяме как някои икономики се свиха с главоломните 15-20% по време на кризата... вие ги знаете кои са, държави, в които все още има безработица над 13-14%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 13 години
За съжаление г-н Г. Ангелов (подобно на други икономисти) не намира разлика между качества на "Незлатни" спрямо "Златни пари" и при условия на "Незлатни пари" неправилно приема да се ползва стария (от времето на "Златните пари") начин на държавно управление.Това обстоятелство е Генерална грешка, защото осигурява раждане и развитие на икономически, социални и други диспропорции и криза.При запазване на тази непълноценност в държавното управление - каквото и да се прави не може да се постигне устойчиво обществено развитие.За успешно преодоляване на криза е необходимо (съобразено с качества на "Незлатни пари") усъвършестване на досегашния непълноценен модел на държавно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 7
all_trader
преди 13 години
Хърсев дрънка същите глупости ако не и по-големи . Ангелов из между многото глупости има чат -пат попадения . безпорният хит обаче е Дянков - върхът на неолибералните щуротии . всички бг икономисти които разбираха нещо напуснаха БГ за съжаление - Кр. Петров , Димитър Иванов и т.н. предпочетоха развитите общества пред нашите жълти стотинки . но това важи и за други специалисти най- вече доктори . останаха само хора дрънкащи глупости на ред за бюджетна дисциплина и други утопии на провалилата се икономическа доктрина на неолиберализма - справка вижте какво се случва в Латвия - моделът на Тачър за свободен пазар се срина зверски като икономиката на Балтийските държави се свиха над 20 % за 2 год по време на кризата . кога и ние ще научим най-накрая че неолиберализмът причинява разорение , бедност и мизерия .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 13 години
Спящият бик е прав, хубаво е в този сайт да обсъждаме градивни идеи. Нови бизнес възможности, технологии, оптимизации, оригинални анализи на текущото положение и предсказания за бъдещето. Господоин Ангелов не ни предоставя нито едно от тези неща. Той всъщност няма никакви идеи, освен втръсналото вече на всички предложение за непрекъснато намаляване на осигуровките. Дори и това съм склонен да обсъждам, но искам някакви конкретни аргументи, а не религиозни мантри. Конкретно в тази статия няма нищо конструктивно. Лично аз не виждам никаква разлика между момчета като Георги Ангелов и дъртите банадажийски баракуди - и едните, и другите не могат да родят нито една оригинална идея, не могат да се аргументират формално, не са управлявали и будка за вестници в реалния свят, но за сметка на това с лека ръка свиват и разпъват държавния бюджет с милиарди левове.Празно дърдорене, както казах. Лошото е само, че некои прости хора като сегашния ни премиер могат да им се вържат на глупотевините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
GRio
преди 13 години
За корупцията и разхищението съм напълно съгласен (".. винаги има едно НО и в случая то е свързано с ефективността на нашата държава. ")
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още