IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естонската икономика набра скорост в края на 2010

Износът на балтийската страна е отбелязал рекордни темпове на ръст преди въвеждането на еврото в Естония в началото на 2011

10:13 | 11.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Монета на естонско евро. <i>Снимка: Естонска централна банка</i></p>

Монета на естонско евро. Снимка: Естонска централна банка

Икономиката на Естония набра скорост в края на 2010 година и отбеляза най-бързите си темпове на ръст за последните повече от три години, подкрепена от рекордното увеличение на износа, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличава с 6,6% на годишна база през последните три месеца на 2010 в сравнение с ръст от 5 на сто за третото тримесечие. Това са най-силните му темпове на ръст от второто тримесечие на 2007 г. насам.

В началото на тази година Естония въведе еврото и стана 17-та членка на еврозоната.

Естонската икономика се е разраснала с 2,3% спрямо третото тримесечие. Пазарните очаквания бяха БВП на страната да отбележи ръст от 4,7% на годишна база. Той възлиза на 19 млрд. долара в края на 2010 г.

За разрастването на балтийската икономика помагат рекордните темпове на ръст на износа от 35 на сто в сравнение с четвъртото тримесечие на 2010 година до рекордните 8,75 млрд. евро. Увеличеното търсене на произведено в Естония оборудване и електроника от Швеция и Финландия е сред основните двигатели на растежа.

Данните на статистическия институт в Талин показаха също, че производството на радио, телевизионна и далекосъобщителна техника има най-голямо влияние върху износа.

В рамките на цялата 2010 година естонската икономика отбелязва ръст от 3,1%, за което допринася най-вече производственият сектор. Износът на стоки нараства с 53% на годишна база в реално изражение. От него около 10% се пада на естонското подразделение на производителя на мрежово оборудване Ericsson.

Прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) сочат, че БВП на Естония ще ускори темповете си на ръст до 3,6% през тази година, воден от растящото търсене на външните пазари.

През 2008 естонската икономика се сви с 5,1%, след което последва болезнен спад от 13,9% на годишна база през 2009 по време на световната икономическа криза. Единствено Латвия претърпя по-тежък срив на икономиката през 2009 година сред страните в Европейския съюз.

Безработицата в Естония остава висока на ниво от 15,5% през третото тримесечие на 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още