IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова комисия ще оценява финансовите корекции при грешки в общинските европроекти

Няма да има пълна амнистия за сметка на бюджета, заяви Томислав Дончев

11:44 | 17.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Нова комисия ще оценява финансовите корекции при грешки в общинските европроекти

До месец ще бъде създадена специална комисия от експерти, която да преценява какви корекции ще се налагат на общинските европроекти, ако в тях са открити грешки. Комисията ще преценява тежестта на нарушенията, съобразявайки се с финансовото състояние на общината. Това каза пред БНТ министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

Коментарът е по повод информацията от края на януари, че министрите спорят дали да се опростят на общините финансовите корекции за неправомерно изхарчени пари по САПАРД. Тогава Томислав Дончев обясни, че "амнистията" може да излезе на бюджета 20 млн. лв.

"Не е редно да се говори просто за опростяване. Ако някой е направил нарушение волно - сценарият е ясен, той трябва да си носи отговорността или неволно - простичко казано той трябва да си плати за това”, обясни министърът.

Той бе категоричен, че пълна амнистия не е редно да има, защото се губи дисциплиниращия ефект. “Категорично съм против версията, където държавата покрива изцяло размера на финансовата корекция", допълни той.

Има общини, които действително имат нарушения, други несправедливо са получили финансова корекция, трети са в сива зона – може да се спори дали е допуснато нарушение или не и това не трябва да се преценява еднолично, каза Дончев.

Той обаче посочи, че може да си стигне до ситуацията размерът на корекцията да е например 4 млн. лв. и толкова да е целият бюджет на общината. Това означава 20 години приходите на тази община да отидат само за изплащане на финансовата корекция. Затова ще се създаде специален фонд и комисия, допълни Дончев.

Той припомни, че финансовите корекции са интструмент България да пази интересите си. „Ако ние открием нарушение, парите остават тук и с тях можем да финансираме друг проект. Ако грешката бъде открита от контролен орган на Еврокомисията, България връща парите“, каза министърът по еврофондовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
stdmv
преди 13 години
Като не четете закони (АПК, ЗДФИ), мацайте ПМС-та, комисии, работни групи.И си мислете, че вършите работа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още