IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВР: Набуко ще струва двойно повече от предвиденото

Причината за оскъпяването е главно повишаването на цените на материалите и в частност на желязната руда

16:22 | 21.02.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
ВР: Набуко ще струва двойно повече от предвиденото

По оценки на британската петролна и газова компания ВР строителството на газопровода „Набуко“ ще струва 14 млрд. евро, т.е. почти двойно повече от първоначалните оценки за 7,9 млрд. евро, съобщи британският вестник Guardian.

Значителното повишение на цената на газопровода се обяснява главно с ръста на цените на материалите за строителството му и в частност на желязната руда.

В началото на месеца при посещението си в Брюксел българският премиер Бойко Борисов постави въпроса за цената на газопровода „Набуко“. „Поисках на следващото заседание (на Европейския съвет, бел. ред.) да ни бъде обяснено завишаването на цената на „Набуко” и то с няколко милиарда евро – дали е резултат от технически грешки или на промяна на трасето, или гарантиране на новите източници на газ. Това е важно за нас, защото като акционери не ни е все едно дали трябва да вземем от Европейската инвестиционна банка заем от 1,2 млрд., 2 млрд. или 3 млрд. евро”, заяви тогава Борисов.

При посещението си в София в края на ноември 2010 г. в рамките на международен енергиен форум ръководителят на компанията оператор на "Набуко" Райнхард Мичек съобщи, че стойността на газопровода за България, както и за всяка от шестте компании, които участват с дял в компанията „Набуко", по първоначални данни ще бъде около 2,4 млрд. евро.

Тогава не стана ясно дали посочената сума е техническа грешка при превода, тъй като при няколко пъти официално обявените предварителни разчети общата стойност на "Набуко" беше 7,9 млрд. евро. Според сега обявената информация се оказва, че действително цената на „Набуко“ е скочила драстично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
stoian777
преди 13 години
Mного пък коментари сте махнали беееееее. *** и комунистическата ЦЕНЗУРА ДЕТО Е ТУК. *** и демокрацията леле, леле, лелеееееее...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
Нямам вина за това , че постта е публикуван толкова пъти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
Нормално.Важното е да се елеминират руснаците от пазара за да не свалят цените. Същият е случая и с АЕЦ.Не е никаква тайна че американците продават реактори подобни по мощност с тези на Белене за двойно по-висока цена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още