IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 190 имота във витошките квартали в София се използват незаконно

Ако не получат Акт 16, живущите там ще трябва да се изнесат

14:14 | 11.03.11 г.
Около 190 имота във витошките квартали в София се използват незаконно

Около 190 имота във витошките квартали на София се използват незаконно и ако не получат Акт 16, живущите там ще трябва да се изнесат. Това съобщи днес пред журналисти началникът на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) инж. Милка Гечева.

В районите "Витоша", "Овча Купел" и "Панчарево" е направена съвместна проверка по инициатива на НАП, в която са се включили ДНСК, Софийска градска прокуратура, Столична община. Оказало се е, че около 200 сгради се ползват незакономерно, без да имат издаден Акт 16. Десет от сградите са представили документи, а за останалите има издадени заповеди за освобождаването им, посочи инж. Георги Даракчиев, заместник-началник на ДНСК.

Срокът за доброволно изпълнение на заповедта е минимум 14 дни, а ако има жалба в съда, това не спира изпълнението, каза Гечева. Тя уточни, че издадените заповеди не означават непременно, че хората трябва да се изнесат от тях, а по-скоро трябва собствениците да съберат всички необходими документи и да получат Акт 16. Това по думите на Гечева е възможно да се случи в определения за доброволно изпълнение срок.

Когато има случаи на влезли в експлоатация пътни отсечки, без приемателна комисия да им издаде акт за ползване, ДНСК прибягва до същите мерки, както към гражданите, но при пътищата процедурата е да се направи временен план на движение и да се въведе ограничение за скоростта, обясниха от ръководството на ДНСК. Пример за подобен път е Хаинбоаз, който е получил нов срок за временно ползване - от ноември 2010 г. до ноември 2011 г., съобщиха от ДНСК.

Дирекцията следи строителството на новите магистрали и издава наказателни постановления, ако има отклонения от строителните книжа или непълна документация. За Лот 1 и Лот 2 на автотамагистрала "Тракия" са издадени над 10 наказателни постановления за това, че не са представени декларации за влаганите материали, съобщи Диляна Тодорова, началник отдел "Правно-нормативно обслужване" в ДНСК. Георги Даракчиев увери, че отсечките от магистралите няма да бъдат въведени в експлоатация с подобни проблеми и ако липсва документация за материалите, ще се направят специални изпитвания на пътната настилка.

В централната част на София ДНСК е извършила проверка за закономерното поставяне на въздушни кабели и тези, които нямат актове за ползване, ще бъдат отстранени, съобщи Даракчиев.

Издадени са 26 заповеди за това и е избрана фирма, която да ги отстранява. Тъй като собствениците им не са известни, това ще е за сметка на ДНСК, като по думите на Даракчиев е избрана най-ниската оферта от 3000 лв. за отстраняването им. Постепенно проверките на ДНСК за незаконни кабели ще обхванат и крайните райони на столицата.

За миналата година ДНСК е извършила общо 7 900 проверки, издала е 925 заповеди за премахване на незаконни обекти, 400 заповеди за забрана за ползване, а 617 строежа са премахнати с влезли в сила заповеди. За миналата година приходите на дирекцията само от глоби от наказателни постановления са над 2,2 млн. лв., а общите приходи са над 7 млн. лв., като половината от тях отиват в държавния бюджет, а останалите – за издръжка на ДНСК, съобщиха от ведомството.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още