IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЦИОМ: 31% от българите биха гласували за нова партия

Най-одобряваните политици за март са Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Мирослав Найденов, най-критикуваните са Симеон Дянков и Тотю Младенов

12:35 | 21.03.11 г. 2
НЦИОМ: 31% от българите биха гласували за нова партия

Според НЦИОМ 31 процента от българите биха гласували за нова партия, ако такава бъде създадена. Това показват данни от национално представително проучване, направено сред 1000 души от 4 до 11 март. 58 на сто твърдят, че в момента няма партия, която да управлява страната по-добре от ГЕРБ. Според 10 процента БСП е алтернатива за управляващите.

Най-нисък дял сред хората, които биха дали вота си за нова, несъществуваща в момента политическа сила, са избирателите на ГЕРБ, на Синята коалиция и на "Атака".

На въпрос за най-големите успехи на управляващите в момента 33 процента посочват борбата с престъпността и корупцията, 20 на сто - строителството на магистрали и пътища, 7 процента - подобряването на усвояването на еврофондовете. Според 6 процента има промяна в политическия стил, прозрачност в работата и желание за реформа. Затягането на фискалната дисциплина е впечатлило 5 процента, а въвеждането на стандарти за храните - 2 процента. 29 на сто смятат, че кабинетът няма никакви успехи, като така мислят основно привържениците на БСП и ДПС.

Като основен неуспех на кабинета, посочван от всеки пети, е спадът в жизнения стандарт. За 17 процента безработицата е основен проблем, а за 14 на сто - здравеопазването. Според 12 процента има слаб контрол върху цени и стоки и не се предприемат мерки за овладяване на ръста на цените. Други 12 процента казват, че има още какво да се желае в сферата на престъпността и корупцията. Сред неуспехите се посочва пенсионната реформа, липсата на мерки за стимулиране на дребния и средния бизнес, както и слаба социална политика на кабинета.

Бойко Борисов е най-одобряваният политик през март с 56,3 на сто рейтинг, показва още проучването на НЦИОМ. На второ място е Росен Плевнелиев с много близък до премиера рейтинг – 55,9 на сто, на трето - земеделският министър Мирослав Найденов – 51,5 процента, на четвърто - столичният кмет Йорданка Фандъкова с 51,3 на сто, а на пето - външният министър Николай Младенов – 47,2 процента. Следват Цветан Цветанов - с 43,9 процента и Георги Първанов – 40,9 на сто. Най-чувствително нараства одобрението на Николай Младенов - с 6 процента.

Най-силно критикуваните министри са Симеон Дянков и Тотю Младенов, а най-бързо расте неодобрението към здравния министър Стефан Константинов. Бившият еврокомисар Меглена Кунева има рейтинг от 44 процента.
Няма промяна в дела на хората, които очакват правителството на ГЕРБ да изкара пълния си мандат - 71 процента, сочи изследването на НЦИОМ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
IMRO
преди 13 години
НЦИОМ винаги надуват рейтинга на управляващите (които и да са те), Райчев е червен като домат, Геновева още тлее по Костов, Павлов е гербер, май Мира е единствената останала независима социоложка. Парадоксално, но факт:-)) Смешниците бивши агенти на ДС Колев и Асланов, които си фалшифицират изследванията, за да правят БСП първа сила, не влизат изобщо в картинката, те са по-скоро ****и, не социолози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
jamiemirror
преди 13 години
Нека се въведе и наказателен вот "ПРОТИВ!" и ще проличи ясно че българина не вярва на никоя от партиите в момента.Стига с манипулациите да се издигат на власт никому неизвестни партии и структури само на базата на това че хората са разочаровани от алтернативите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още