IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Гняв разяжда сърцето на Европа

Традиционните европейски партии губят позиции от маргинални популистки движения, черпещи популярност от раздразнението от понижаващия се стандарт на живота

08:03 | 13.04.11 г. 13
Автор - снимка
Създател
FT: Гняв разяжда сърцето на Европа

Не са изминали и няколко дни откакто Португалия се съгласи да приеме финансова помощ и политиците в Брюксел започнаха да се готвят за „Битката за Испания“, подчертавайки, че четвъртата по големина икономика в еврозоната не е заплашена от дълговата криза, обхванала други страни в периферията на еврозоната, пише Financial Times.

Тези обаче, които се притесняват за способността на ЕС да спечели подобна битка, трябва да погледнат към противоположния край на континента, където тази седмица финландците могат да изберат своя първи премиер евроскептик.

Решението на Португалия и очакваният успех на досега неизвестния финландски политик популист в неделя може и да не изглеждат свързани. Въпреки това в интервю за Financial Times по-рано тази седмица, Тимо Соини, лидер на антиевропейската, националистическа партия „Истински финландци”, побърза да изтъкне връзката между двете събития.

„Ако Португалия поиска помощ преди изборите във Финландия, това ще доведе до ожесточена дискусия и протести“, казва Соини. Миналата седмица „Истински финландци” изоставаше незначително от дясно-центристката консервативна партия "Национална коалиция".

При това Лисабон още не беше поискал международна финансова помощ.

„Хората просто не разбират защо трябва да плащаме чужди сметки и затова са против“.

Подобни настроения явно се разпространяват бързо. Нарастващото недоволство срещу спасителните планове, мерките за ограничаване на бюджетните разходи и общата икономическа несигурност вече свалиха не едно правителство в периферията на еврозоната – първо Ирландия, после Португалия, вероятно и Испания, където премиерът на страната Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви, че се отказва от надпреварата за трети мандат.

Гняв разяжда сърцето на Европа, където традиционните демократични партии губят позиции от маргинални популистки движения, черпещи популярност от раздразнението от понижаващия се стандарт на живота.
Във Франция дясноцентристката партия на президента Никола Саркози получи шамар на местните избори миналия месец, докато крайнодесният Национален Фронт се представи забележително добре.

В Белгия фламандските националисти осуетяват съставянето на правителство почти цяла година и според наблюдателите биха спечелили още повече гласове в случай, че бъдат предизвикани на предсрочни избори.

Правителството на малцинството в Холандия разчита на подкрепата на антиевропейската партия на националиста Герт Вилдерс.

Дори в Германия, където идеята за дясна популистка партия, възползваща се от икономическото недоволство, обикновено буди дълбоко безпокойство, гневът срещу икономическата политика миналия месец доведе до загуба на изборите от традиционните партии в провинция Баден-Вюртенберг.

Недоволството, подхранвано от жълтата преса, придобива такива мащаби, че дори една от умерените германски партии – либералната партия на Свободните демократи, представи открито антиевропейска платформа.
Крайните популистки движения в Европа традиционно се фокусират върху антиимиграционната реторика – особено Националният фронт във Франция и Холандската партия на свободата на Вилдерс.

В последно време обаче много политици популисти, като Соини във Финландия или фламандския националист Барт Де Вевер, избягват или отделят съвсем малко внимание на традиционните ксенофобски аргументи.

Вместо това те наблягат на гнева срещу икономическата политика. Омекотявайки традиционната за партията си крайна расистка и антиимиграционна реторика, Марин льо Пен, „слънчевото“ лице на гневния френски национализъм, в чийто символ се беше превърнал нейният баща, привлича разочаровани от икономическите политики на Саркози избиратели от средната класа.

Ставаме свидетели на европейското „Чаено парти“ (победата на републиканците на междинните избори за конгрес в САЩ). Както и американският президент Барак Обама, европейските лидери, които са способни да спасят от кризата целия континент, сега биват наказвани от избирателите, на които им е писнало да плащат чужди сметки.

Точно както Обама, европейските лидери не знаят как да спечелят обратно гласоподавателите си. Германският канцлер Ангела Меркел оказа минималната възможна солидарност, за да спаси еврозоната, но това само засили общественото недоволство срещу прахосническите нации на юг.

Холандският финансов министър Ян Кийс Де Ягер е сред малцината политици, които са напълно откровени с избирателите. Той подкрепя строги условия за отпускането на финансова помощ и обяснява на избирателите, че спасяването на Португалия, Ирландия и Гърция е в техен интерес, тъй като холандските банки, пенсионни фондове и ориентираните към износа бизнеси, ще пострадат от колапса на европейската периферия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader2
преди 13 години
евалата , много точен пост !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
...."Холандският финансов министър Ян Кийс Де Ягер е сред малцината политици, които са напълно откровени с избирателите. Той подкрепя строги условия за отпускането на финансова помощ и обяснява на избирателите, че спасяването на Португалия, Ирландия и Гърция е в техен интерес, тъй като холандските банки, пенсионни фондове и ориентираните към износа бизнеси, ще пострадат от колапса на европейската периферия...." Прав е човекът, защото за незавидното положение на европейската периферия най-голямата вина носят именно най-"равните" от равните страни в ЕС.Те, с помоща на продажните местни набедени политици, съсипаха всичко което бе могло да конкурира техния бизнес-за България това беше : селското стопанство, тежката промишленост и енергетиката, като ни оставиха възможността нашите жени да им бъдат *** , а мъжете сервитьори и шофьори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 0
citizen_bg
преди 13 години
А какво да кажем ние от "периферията". Днес слушам: Стоките за нас с по-ниско качество (но в същите опаковки като за западните тарикати), В.Захариев за Кремиковци - имаше изисквания от ЕС да не се продава на дъмпингови цени... непрекъснато се правеха проверки...". Значи при тях е конкурентноспособност, а за нас е дъмпинг... Не ми се говори за неоколониалната икономическата политика на ЕС спрямо новите държави... Мъчат се да ни правят на луди... Къде се навираме и за какво????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
all_trader2
преди 13 години
Европа е пред разпад а евро няма да има най-вероятно до няколно години . въпросът е с какво ще ви лъжат след като вече няма да имаме цели за влизане в еврозоната и няма да има нужда от " затягане на коланите" . Чехия бяга от еврото като дявол от тамян други държави също - резултатите са им отлични . ние пак за пореден път бъркаме капитално в икономическата си политика . с влизането на еврото цените ще станат двойни . НЯМАТ ЛИ КРАЙ БЕЗУМИЯТА НА " ИКОНОМИСТИТЕ " в тази държава ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 13 години
Западните политици влязоха в собственния си капан - нарушиха създадените от самите тях правила . Фалита на държави не е нещо толкова лошо , ако е налице неспособност за правене на реформи.За щастие системата може да се саморегулира не само чрез икономически механизми , но и чрез политически , които се подценяваха до този момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
eldred
преди 13 години
Да бе и за да премахнем национализма дайте да продължаваме развитието на европейкския комунизъм при който ефективно работещите да плащат сметките на мързеливите и прахосниците. ЕС вече няма нищо общо с първоначалната идея за свободни пазари и отворени граници. Вместо това имаме голяма бюрократична *** в която всеки дърпа чергата към себе си и гледа да издои колкото може повече от околните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
global_dj
преди 13 години
Германия обмисля временно да засили контрола около границите си, което не значи че бяга от Шенген. Но реално ако еврото загине геройски в близките години, много икономики ще я закъсат и ще отнеме много време докато се възстановят. Не бих казал, че се бутаме там, откъдето бягат другите... Малко е пресилено :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Lamer777
преди 13 години
Напротив, национализма ще става все по-силен !Федеративната държава е утопия."Холандия затваря пазара на труда за работници от България и РумънияОт 1 юли българите и румънците, както и хората от страни извън ЕС, ще получават разрешителни за работа в Холандия само при изключителни случаи", съобщи Еурактив"Предложението за това е на социалния министър Хенк Камп и е било подкрепено от холандското правителство. "Германия бяга от Шенген...от еврото е проплакала цялата еврозона...а ние се бутаме все там от където другите бягат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
Fiscalist
преди 13 години
FT освен да бълва антиевропейска пропаганда нещо друго прави ли изобщо? На скапания мъглив остров където трева не никне и по улиците само жълти, кафяви и жени дебели като крави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
otbg
преди 13 години
и като се разпадне еросъюза и се махнат всичките АЕЦ и китайските стоки немат да могат да си позволят "европейците" и само крави ще пасът (ако не избухне некоя туркса АЕЦ и не зарази тревата). Щото то ако не хамериканците, европата и армия няма за да крадне, а скоро и наука няма да има, като гледам колко напредват азиатците..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още