IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговец на дърва поиска 50% от Facebook

Американецът Паул Селиа твърди, че е финансирал бизнес начинанието на Марк Зукърбърг с 2000 долара и осигурил допълнително рисков капитал

17:12 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="margin-bottom: 0cm;">
	<span>Марк Зукърбърг отново трябва да брани собствеността си в съда. </span><br />
	<br />
	<i><span>Снимка: </span></i><span>Ройтерс&nbsp;</span></p>

Марк Зукърбърг отново трябва да брани собствеността си в съда.

Снимка: Ройтерс 

Основателят на най-голямата социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг не може да си поеме дъх. След като вчера щатски апелативен съд постанови, че близнаците Уинкълвос, които твърдят, че идеята за Facebook им е била открадната, не могат да се откажат от сделката, уреждаща въпроса, която са сключили през 2008 г., днес последва нов иск. Той е подаден от американския търговец на дърва Паул Селиа, който претендира за поне 50% от акциите на компанията.

Още през миналото лято Селиа се погрижи в пресата да се появят тлъсти заглавия, припомня Computerbild. Сега обаче предполагаемият бивш съдружник на Марк Зукърбърг е преработил исковата си молба и я внесъл в щатски федерален съд. С нея Сеглия претендира за половината акции на Facebook.

В предишния си иск американецът твърди, че му принадлежат 84% от Facebook. Като причина за искането си той изтъква договор между него и Зукърбърг, датиращ от 2003 г. Според Селиа Зукърбърг му е предоставил половината от компанията, а при забавяне на старта на социалната мрежа – дори повече. От тази клауза обаче Сеглиа очевидно се е отказал малко преди старта на Facebook през 2004 г., става ясно от сега подадения съдебен иск.


Според предоставените документи търговецът на дървен материал е предоставил на Зукърбърг 2000 долара за развитието на сайта The Face Book. Към документите са приложени и разпечатки от имейли, които двамата си били разменили.

Днес Селиа се чувствал измамен и обиден от факта, че собственикът на Facebook го е убеждавал в това, че сайтът няма да има успех, докато в същото време Селиа преговарял с рискови инвеститори и бизнес ангели за силна капиталова инжекция.


Междувременно един от адвокатите на Facebook нарече Селиа „измамник“. Наскоро пък американски медии уличиха Селиа в непочтени бизнес практики. Предприемачът взимал предварително заплащане от клиентите си, но редовно не ги снабдявал с поръчания дървен материал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още