IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добър старт и за Audi през 2011-а

В резултат от засиленото търсене на важни пазари, като Китай и САЩ, германският автомобилен концерн Audi записа най-силното си първо тримесечие в историята си

15:38 | 02.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	С лъскавия си имидж Audi носи и добри печалби за групата Volkswagen.<em> Снимка</em>: Ройтерс</p>

С лъскавия си имидж Audi носи и добри печалби за групата Volkswagen. Снимка: Ройтерс

Audi е на път да покаже задните си светлини на своите конкуренти. Базираният в Инголщад немски концерн е увеличил с повече от два пъти оперативната си печалба за първото тримесечие на годината и с това показва доста по-добри резултати от конкурентите си в премиум сегмента с оперативна възвращаемост от 10,6%.

Съперникът  Daimler е постигнал марж от „едва“ 9,3%, а за BMW, който ще представи резултатите си в сряда, анализаторите очакват малко под 10%.

За доброто настроение при Audi се погрижи високото търсене в Китай – най-големият пазар за концерна, както и покачващите се продажби в САЩ и Източна Европа. Перлата в короната на Volkswagen е продала за първите три месеца с 18% повече автомобили от същия период на миналата година и по този начин е постигнала двуцифрен ръст на всички пазари.

За 2011 г. Audi възнамерява да продаде повече от 1,2 млн. автомобила, след малко под 1,1 милиона продажби за 2010 година.

Финансовият директор Аксел Щротбек също потвърждава целта да бъдат значително подобрени продажбите и оперативната печалба.

„Високата волатилност на важните за нас валути и ценовото развитие на суровините продължават да носят рискове“, предупреди Щротбек. Освен това заради земетресението и атомната катастрофа японският пазар и този на някои други страни можел да остане свит.

Това може да има негативни последствия за доставките на части и на готови автомобили в другата посока“, е казал финансовият директор, цитиран от Ройтерс. Говорител на компанията обаче бързо е заявил, че до този момент Audi не е засегната от това.

Продажбите на компанията за се повишили през първите три месеца с една четвърт до 10,5 млрд. евро. Оперативната печалба е достигнала рекордните 1,1  млрд. евро (478 млн. евро година по-рано). През миналата година, главно благодарение на възстановяването на някои пазари, Audi успя да повиши двойно оперативната си печалба на 3,3 млрд. евро и по този начин допринесе с почти 50% за цялата оперативна печалба на групата Volkswagen. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още