IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на LinkedIn бяха пласирани при максималните 45 долара за брой

От създаването си през 2003 година цената на компанията се е увеличила над 280 пъти – от 15 млн. до 4,3 млрд. долара

10:29 | 19.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Социалната мрежа LinkedIn пласира акциите си при горната граница на заявения ценови диапазон за първично публично предлагане, съобщава АР. Участниците в IPO-то са платили по 45 долара на акция, а дебютът на емисията ще бъде днес.

Процесът на пласиране приключи вчера, като компанията ще получи пазарна капитализация от 4,3 млрд. долара. Това е най-високата оценка при IPO от дебюта на Google преди седем години досега.

Кодът на емисията ще бъде LNKD.

Според анализатори в първия ден за търговия може да се очаква ръст в цената на акциите на социалната мрежа, макар пласирането да бе извършено на 30% по-висока от очакваната цена. Първоначалният таргет бе 32-35 долара за акция, но вчера стана ясно, че той ще бъде завишен значително.

Постигнатата цена означава, че основателят на LinkedIn Райд Хофман и тримата инвеститори, повярвали в идеята му, ще притежават акции за 2,5 млрд. долара. Както е известно, мрежата стартира през 2003 година и оттогава непрестанно се спекулира, че предстои листване на борсата.

При създаването си LinkedIn имаше оценка от около 15 млн. долара, става ясно от анализите на инвеститорите в стартиращи проекти Sequoia, твърди запознат със ситуацията източник на Bloomberg. Това означава, че е постигната възвращаемост от над 280 пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
Още по темата:Новата икономика: Лудостта се завърнаhttp://***.investor.bg/news/article/116890/262.htmlНадува ли се балон в интернет сектора?http://***.investor.bg/news/article/115915/262.htmlСтартиращите онлайн компании: Новият балон в технологичния сектор?http://***.investor.bg/news/article/109991/262.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още