IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony отново е под хакерска атака

Потърпевши този път са около един милион клиенти на сайта на филмовото студио Sony Pictures

10:34 | 03.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Очевидно Sony не може да намери подслон от хакерските атаки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Очевидно Sony не може да намери подслон от хакерските атаки. Снимка: Ройтерс

Битката между японския концерн за потребителска електроника Sony и хакерите все повече заприличва на сериал. Късно снощи малката хакерска група Lulz Security заяви, че е откраднала от сървърите на филмовото студио Sony Pictures информация за около един милион клиенти, пише Handelsblatt.

За доказателство в четвъртък хакерите публикуваха избрана част от данните в интернет, а пробите на американския блог This Is My Next показват, че информацията е автентична. Според блога в интернет са били публикувани 39 000 комбинации от адрес на електронна поща и парола, както и 12 500 комбинации с адрес на електронна поща, парола, пощенски адрес и дата на раждане.

Хакерската групировка Lulz Security вече накара блогъри и журналисти да говорят за нея. Преди време тя хакна сайта на кастинг шоуто X-Factor, което се излъчва по FOX, и зареди на сайта на телевизионния канал PBS Newswire статия, според която убитият през 1996 г. легендарен рапър Тупак Шакур е жив и в добро здраве в Нова Зеландия. Хакерите заявиха, че са проникнали в сайта на PBS Newswire и са публикували в него новината за рапъра, заедно с негова снимка и измислен автор на текста, в знак на протест срещу документалния филм WikiLeaks, който излъчи новинарската програма Frontline на PBS.

Според Lulz Security проникването в сървърите на Sony Pictures било фасулска работа. Паролите там се съхранявали некодирани. Заради липсващи ресурси хакерите са успели да заредят само малка част от достъпната им информация.

Единствената засега реакция на Sony е, че се проверяват твърденията на хакерската организация. 

В средата на април неизвестни хакери проникнаха в онлайн мрежата на концерна за конзолни и компютърни игри, както и в онлайн услугата за филми и музика Qriocity. От там те са получили достъп до данни за повече от 100 млн. клиенти. В началото на седмицата Sony обяви, че ще пусне отново онлайн системата си Playstation Network до края на седмицата. Услугата ще е достъпна за всички пазари, с изключение на Япония, Хонконг и Южна Корея. Напълно възстановен ще бъде и онлайн магазинът Playstation Store.

Според японския концерн данните от фирмите, издаващи кредитни карти, не дават основание да се смята, че има увеличение на измамни транзакции с карти. Японците оценяват щетите от хакерската атака на 14 млрд. йени (около 120 млн. евро).

Последната атака, за разлика от тази срещу PlayStation Network, е насочена срещу сайт, който не генерира приходи. Затова, според анализатори, тя няма да окаже съществено влияние върху приходите на компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Петър_Йовев
преди 12 години
http://thisismynext.com/2011/06/02/sony-pictures-security-breach-lulzsec/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Според мен ако продължат в този дух. Сони ще фалира до 1-2 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още