IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия иска удължаване на матуритета по гръцкия дълг със седем години

След като завръщането на Гърция към пазарите през 2012 г. „е повече от нереалистично“, Атина се нуждае от допълнителна помощ, смята германският финансов министър

14:21 | 08.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Германия иска удължаване на матуритета по гръцкия дълг със седем години

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че облигационерите трябва да поемат „значителна“ част от втория спасителен пакет за Гърция. Министърът предлага извършването на суап с облигации, който обаче кредитните агенции може да определят като фалит, пише Bloomberg.

В писмо от 6 юни Шойбле заявява пред президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише и финансовите министри от еврозоната, че матуритетът по гръцките облигации трябва да бъде удължен със 7 години, за да се даде шанс на затъналата в дългове страна да възстанови икономиката си.

Всяко споразумение за помощ на срещата на финансовите министри на 20 юни „трябва да включва ясен мандат, предоставен на Гърция, и вероятно на Международния валутен фонд (МВФ), да стартира процес за ангажиране на облигационерите, притежаващи гръцки дълг“, казва Шойбле.

Германската позиция противоречи на мнението на Европейската комисия (ЕК) и на ЕЦБ, които се противопоставят на решение, което би отишло по-далеч от доброволно предоговаряне на гръцкия дълг. Суап с облигации, който предлага на инвеститорите условия, по-лоши от сегашните, би представлявал принудителна замяна и ще се счита за фалит, заяви рейтинговата агенция Fitch миналата седмица.

„Или Шойбле трябва да смекчи тона, или ЕЦБ да направи допълнителни отстъпки“, казва Кристофър Ригер, директор стратегии на Commerzbank AG във Франкфурт.

Доходността по 10-годишните гръцки облигации достигна почти 16%, като дългът на страната има най-скъпата застраховка срещу фалит – около 1400 базисни пункта.

Неконтролиран фалит

След като завръщането на Гърция към капиталовите пазари през 2012 г. „е повече от нереалистично“, Атина се нуждае от допълнителна помощ, „за да предотврати реалния риск от първия неконтролиран фалит в еврозоната“, пише Шойбле

Въпреки че размерът на пакета не може да бъде оценен докато така наречената тройка от представители на МВФ, ЕЦБ и ЕК не предоставят доклада за прогреса на Гърция, вероятно е помощта да бъде „значителна“ и трябва „да включва честно разпределение на тежестта между данъкоплатците и частните инвеститори“, казва Шойбле.

„Процесът трябва да доведе до значителна подкрепа от облигационерите и да е нещо повече от подхода, известен като Виенска инициатива - през 2009 г. по време на финансовата криза западните банки с операции в Източна Европа бяха насърчавани да прехвърлят фондове към дъщерните си дружества и да инжектират допълнителен капитал ако е необходимо.

Подобни резултати най-добре могат да бъдат постигнати чрез суап на облигации, който ще доведе до удължаване на матуритета по гръцкият дълг със седем години, през които на Гърция ще бъде предоставено време да приложи необходимите реформи и да си възвърне доверието на пазарите“, казва Шойбле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Споко - не се връзвайте на подобни изказвания - целта е да се отвлича вниманието докато Гърция бъде окупирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Още ли всички не могат да приемат факта, че Гърция трябва да излезе от еврозоната? Сега ще удължат срока на облигациите, утре ще поискат още пари ... и докога?Гърците харчат неимоверно много, повече отколкото произвеждат. Ясно е, че или ще трябва да им свалят заплатите драстично, или да се върнат към драхмата и да си дойдат на мястото. Това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
vsh123
преди 12 години
За къв суап говорите бе хора - екуити суап ли? Да не бъркате с опция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Продължават с финансовите манипулации , огъня все трябва да тръгне от някъде - ако не е Гърция , то от другите затънали в бюджетни дефицити.Най *** е че ако продължават да задържат събитията пожара после ще е полкова бурен , че еврото ще изгори в него и няма да го има после като сериозно платежно средство.Колкото по късно , толкова по зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още