IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. Алтъчър: Купувайте жилищни акции, не жилища

Хората продължават да купуват жилища - защо да не спечелите от тяхното безразсъдство, коментира анализаторът

17:01 | 08.06.11 г.
Дж. Алтъчър: Купувайте жилищни акции, не жилища

Никога не бих си купил къща отново, но мисля, че сега е моментът за инвестиции в жилищни акции*, пише анализаторът Джеймс Алтъчър в статия за MarketWatch. Защо това е добра идея, на фона на всички мрачни новини за пазара на жилища?

Според статистически данни от изминалите две седмици продажбите на нови жилища в САЩ са нараснали със 7,3% на месечна база. В същото време броят на новостартиращите строителни проекти е рекордно нисък - той бележи спад за 44-ти пореден месец. Запасите от нови жилища също са рекордно малки.

Според Роби Уелън, анализатор от Wall Street Journal, 40% от собствениците на жилища в страната, които имат втора ипотека, дължат повече, отколкото струват имотите им. По силата на икономическата логика, когато предлагането върви надолу, цените се покачват. Това може и да не се случи днес или утре, но със сигурност предстои и излишъкът от запаси отново ще започне да намалява.

Не можем да сме сигурни, че е достигнато дъното, но спадът на цените на жилищата като че ли е спрял. Пазарът е в очакване на бъдещето, а бъдещето на жилищните акции предвещава растеж. При сегашните темпове ще са нужни 6,5 месеца, за да се изчистят всички запаси от нови жилища. Принудителните изпълнения се забавят, отчасти поради натрупването на огромен брой дела в съдилищата. Според Алтъчър това забавяне ще продължи, тъй като банките в крайна сметка все по-често ще позволяват на собствениците на имоти да рефинансират заемите си на по-ниски лихви.

Така че в крайна сметка (може би след около шест месеца), строителите ще трябва да запълнят запасите си. Именно това се случи на икономиката като цяло през 2009-2010 г. Фирмите престанаха да произвеждат и намалиха запасите си. Това предизвика масов бум на възстановяването на запаси, когато хората осъзнаха, че светът няма да се разпадне. Същото ще се случи и с жилищния пазар, просто ще е нужно по-дълго време, пише Алтъчър.

Анализаторът препоръчва закупуване на кошница акции в сектора, особено на компании, които са успели да излязат на печалба, въпреки кризата на пазара. Причината е, че щом статистиката се подобри, строителите ще започнат да бележат огромни печалби. Подобни компании са Toll Brothers, Lennar и DR Horton, както и Equity Residential, AvalonBay и UDR.

Вероятно най-добрите акции, които могат да се закупят в момента, са на компанията за строителна и минна техника Caterpillar, пише Алтъчър и посочва няколко причини за това. На първо място, очакваното съживяване на строителството. Друга причина е възстановяването на Япония след разрушителното земетресение и цунами - властите планират да похарчат 300 млрд. долара за реконструкция, за което ще са нужни много трактори. Не на последно място, книжата на фирмата са ужасно евтини и ще са сред първите, които ще тръгнат нагоре, на фона на приближаването на индекса Dow до нивото от 20 000 пункта.

Купуването на жилище е финансово самоубийство, според анализатора. Очевидно, ако хората приемат този съвет и спрат да купуват жилища, пазаруването на акции на строителни фирми също ще се превърне във финансово самоубийство. Това обаче едва ли ще се случи. Американската мечта е тясно свързана с притежаването на собствен дом - хората ще продължат да купуват, така че ако мислите, че жилищният бранш е добра инвестиция, купувайте акции, не къщи, обобщава Алтъчър.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още