IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Създателят на FarmVille излиза на борсата

Компанията е подала документи за първично публично предлагане вчера (1 юли 2011 г.)

09:34 | 02.07.11 г.
Официално: Създателят на FarmVille излиза на борсата

Zynga, компанията, която разработи "FarmVille," "CityVille" и други игри за Facebook, подаде документация за първично публично предлагане на акции в петък, пише The Wall Street Journal. Очаква се компанията да бъде оценена на поне 20 милиарда долара.

Zynga е поредната интернет компания, която пое по пътя на борсовия дебют, отбелязва изданието. Преди това на тази стъпка се решиха LinkedIn, Pandora Media и Groupon, с надеждата да привлекат апетита на инвеститорите към бързо развиващите се интернет концерни.

За разлика от всички тях обаче Zynga доказа, че е печеливша. Миналата година чистата печалба на компанията възлезе на 91 милиона долара при приходи от 597 милиона долара. За сравнение, през 2009 г. компанията регистрира загуба в размер на 53 милиона долара при 121 милиона долара приходи.

„Растежът им е изумителен”, коментира Майкъл Пактър, анализатор в Wedbush Securities, които нямат нищо общо с борсовия дебют на създателя на FarmVille.

Основните приходи и печалби на Zynga идват от виртуални продажби. Този бизнес е малко познат на американските инвеститори, но е обичаен да пазарните играчи от Китай и Южна Корея.

През първото тримесечие на годината 94% от приходите на Zynga са формирани от виртуални продажби. Останалото идва от реклама. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още