IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателят на FarmVille е пред борсов дебют

Според информация на Wall Street Journal компанията Zynga ще подаде документация за IPO още днес

13:12 | 29.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Zynga разчита и на разчупен маркетинг. <em>Снимка: компанията</em></p>

Zynga разчита и на разчупен маркетинг. Снимка: компанията

Създателят на приложението за Facebook FarmVille - Zynga, е на път да превърне виртуалните ферми на своите членове в истински милиарди. Още днес специалистът за онлайн игри ще подаде документацията си за първично борсово предлагане, пишат Wall Street Journal и CNBC.

Според информацията Zynga ще се опита на първо време да привлече между 1,5 и 2 млрд. долара от инвеститорите. Като се вземат предвид и акциите, които остават у старите собственици, компанията може да бъде оценена на между 15 и 20 млрд. долара. За сравнение: двата наложени вече производители на игри Electronic Arts и Activision Blizzard заедно имат оценка от 21 млрд. долара.

Очакванията са, че първоначалното публично предлагане на Zynga ще бъде подкрепено от Goldman Sachs, Morgan Stanley и други. В последните 12 месеца Zynga закупи 14 компании. Нейната безплатна покер игра Texas HoldEm Poker е сред най-популярните в мрежата, а Zynga разполага и с продукти като Cityville и Farmville, които имат съответно 90 и 45 млн. потребители. Според пазарния анализатор AppData само във Facebook игрите на Zynga се играят от 271 млн. посетители всеки месец.

Така групата от социални мрежи, които се превръщат в публични компании, се приближава все повече до ядрото на индустрията - Facebook и Twitter. Groupon обяви през юни, че ще излезе на борсата, а социалната мрежа за професионално развитие LinkedIn и интернет радиото Pandora реализираха IPO по-рано тази година. 

За разлика от LinkedIn и Pandora обаче Zynga се очаква да реализира печалба през тази година. Според анализатор, цитиран от Wall Street Journal, приходите на компанията през 2011 г. ще достигнат 1,5 млрд. долара след 850 млн. долара за миналата година.

Борсовият дебют на Zynga ще бъде поантата на една истинска история на успеха. Основаната през 2007 г. от малко успешния преди това предприемач Марк Пинкус компания се превърна в една от най-бързо развиващите се технологични дружества, като използва Facebook, за да разпространява игрите си. Компанията печели, като кара потребителите да плащат реални пари за продажбата на игрални предмети като превозни средства, игрални покер чипове и оръжия, с които те напредват в игрите. Компанията притежава една трета от този пазар, който се очаква да се удвои през следващите три години.

В момента Zynga е и най-големият разработчик на игри за Facebook, като всеки месец нейните приложения имат повече от 270 млн. активни потребители, сочат данните на изследователската фирма Inside Network.

През последната година Zynga привлече повече от 350 млн. долара частен капитал и направи шест придобивания от май месец насам, както и увеличи своите служители с една трета през последното тримесечие и персоналът й в момента наброява 1200 души. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още