IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zynga планира борсов дебют

Анализатори оценяват компанията на поне 8,2 млрд. долара – по-скъпо от пазарната опценка на Electronic Arts

22:09 | 25.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Zynga</em></p>

Снимка: Zynga

Най-големият производител на игри за Facebook - Zynga Inc. може да подаде документи за първично предлагане на свои акции на борсата до един месец. Целта е компанията да се възползва от наплива на инвеститорите към социални мрежи в интернет, съобщи Bloomberg, цитирайки "източници, запознати с плановете".

Zynga има почти 248 милиона активни клиенти във Facebook и е разработила и притежава три от четирите най-популярни игри на сайта - Cityville, Farmville и Mafia Wars.

Според специалисти по непублични компании в САЩ Zynga е втора по оценка след Activision Blizzard. Една от търговските платформи за такива компании дори я оценява на 8.2 млрд. долара - по-скъпо от пазарната оценка на Nasdaq от 7.71 млрд. долара за гиганта в електронните игри Electronic Arts.

Според Bloomberg Zynga вече се е срещала с екипи на банките Morgan Stanley и Citygroup, за да обсъдят подробности около евентуалното листване и да избере на кого да възложи подготовката на първичното предлагане на акции. Засега все още няма потвърждение или опровержение на публикацията на Bloomberg от споменатите компании и банки.

Популярността на Zynga се дължи преди всичко на простичката игра Farmville, при която цел на играчите е да поддържат собствена ферма онлайн. Играенето не струва нищо, но има и възможност за закупуване на екстри срещу дребни суми. Според изследователска компания от Сан Франциско миналата година глобалният пазар за такива дигитални "стоки" е бил около 9.28 млрд. долара, но към 2014 г. може да достигне 20.3 млрд. долара.

Търсенето на популярни социални мрежи в инвеститорските среди е изключително агресивно в момента. Тази тенденция бе потвърдена от мощния старт на акциите на LinkedIn, която удвои първоначалната си цена в рамките на една седмица. Във вторник най-популярната руска търсачка "Яндекс" дебютира с ръст от 55% само за един ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Hristo_Vasilev
преди 12 години
"Според изследователска компания от Сан Франциско миналата година глобалният пазар за такива дигитални "стоки" е бил около 9.28 млрд. долара, но към 2014г. може да достигне 20.3 млрд. долара."Дублирали сте изречението. Поправете се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още