IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията ще решава с радикални мерки проблемите в рибарския сектор

Пилеенето на хранителни ресурси и свръхуловът ще бъдат премахнати постепенно

16:17 | 13.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Еврокомисията ще решава с радикални мерки проблемите в рибарския сектор

Европейската комисия залага на радикален подход към управлението на рибарството в Европа. Комисията разпространи днес предложението си за мащабна реформа на сектора.

Плановете ще гарантират както рибните запаси, така и препитанието на рибарите занапред, като същевременно ще поставят край на свръхулова и изчерпването на рибните ресурси.

„Необходимо е да действаме незабавно, за да възстановим всичките си рибни запаси до устойчиви нива и да ги съхраним за нашето и следващите поколения“, заяви еврокомисарят по морско дело и рибарство Мария Даманаки.

Реформата цели до 2015 г. всички рибни запаси да бъдат доведени до устойчиво ниво. За различните видове риболов ще се прилага екосистемен подход, основан на научна експертиза.

Пилеенето на хранителни ресурси и изхвърлянето на нежелан улов в морето ще бъдат премахнати постепенно. Рибарите ще бъдат задължени да разтоварват на сушата целия си улов.

Предложенията включват и ясни срокове за прекратяването на свръхулова, пазарни подходи като индивидуални квоти за улов и мерки за подпомагане на малките риболовни стопанства.

Стопанските субекти в сектора ще трябва да приспособят размера на флотите си към риболовните възможности. Организациите на рибарите ще играят по-значителна роля, за да се увеличат печалбите на рибарите.

Финансова подкрепа ще се оказва само на инициативи с благоприятно въздействие върху околната среда. Строг механизъм за контрол ще изключи възможностите за неправомерно финансиране.

В момента повечето рибни запаси са обект на свръхулов от риболовна флота, която е прекалено голяма и прекалено производителна. Уловът спада всяка година и крайбрежните общности свиват икономическите си възможности.

Комисията ще се стреми новите правила да влязат в сила до 1 януари 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още