IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фийон: Френският дълг ще нарасне с 15 млрд. евро заради помощта за Гърция

Франция ще трябва да поеме гаранции за част от кредитите, отпускани на затъналата балканска икономика

16:04 | 22.07.11 г.
<p>
	Франсоа Фийон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франсоа Фийон. Снимка: Ройтерс

Френският държавен дълг ще нарасне с 15 млрд. евро до 2014 г. заради новите мерки за спасяване на гръцката икономика, заяви френският премиер Франсоа Фийон, цитиран от РИА „Новости“.

Вчера лидерите на държавите от еврозоната на извънредна среща за Гърция в Брюксел обявиха, че ще отпуснат общо 159 млрд. евро като дългосрочна помощ за балканската държава. Новото финансиране ще включва 109 млрд. евро от държавите от еврозоната и Международния валутен фонд, а частните инвеститори ще се включат с още 50 млрд. евро.

Решенията от Брюксел ще имат косвено влияние върху френските държавни финанси, тъй като страната ще участва в предоставянето на гаранции за кредитите, отпускани на Гърция от Европейския инструмент за финансова стабилност, каза Фийон.

„Държавите внасят допълнителни гаранции, за Франция тези задължения до 2014 г. ще възлязат на 15 млрд. евро“, посочи той.

Френският премиер отбеляза, че страната му се задължава и да изпълни задълженията си за намаляване на бюджетния дефицит до 3% от годишния брутен вътрешен продукт до 2013 г.

По думите му „това не предполага допълнителни усилия“, а само „изпълнението на условията, които обявихме: да продължим намаляването на данъчните ниши, да намаляваме държавните разходи, да не назначаваме нови хора на мястото на половината от пенсиониращите се държавни служители и да помолим административно-териториалните единици да участват в общите разходи“.

По данни на френския статистически институт бюджетният дефицит на страната през 2010 г. е на ниво от 7,1% от БВП, а държавният дълг представлява 82,3% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още