IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Постигната е сделка за тавана на дълга

Републиканците са дали подкрепата си за план, чрез който САЩ да избегнат ситуация на неплатежоспособност

08:14 | 01.08.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Обама: Постигната е сделка за тавана на дълга

Американският президент Барак Обама обяви, че най-накрая е постигнато споразумение за увеличаване на тавана на държавния дълг на САЩ. По този начин ще бъде преодоляна безпрецедентната заплаха Страната на неограничените възможности да изпадне в неплатежостпособност, пише АР.

Съгласно условията на постигнатото споразумение се предвижда съкращаване на държавните разходи с поне 2,4 трлн. долара през следващото десетилетие. Тази цифра е далеч по-ниска от това, за което настояваха лидерите на републиканците.

За сметка на това обаче демократите и президентът Обама е трябвало да се откажат от намеренията си за увеличение на данъците на богатите американци. Тази стъпка бе замислена като начин за противодействие на големия бюджетен дефицит на САЩ.

Сделката „ще ни позволи да избегнем фалит и да сложим край на кризата, която Вашингтон предизвика в останалата част от Америка”, заяви Барак Обама при обявяването на компромиса. Необслужването на дълг е щяло да има „опустошителен ефект” за американската икономика, посочва той.

Договореният план предвижда ограничаване на държавни разходи и вдигане на тавана на дълга, като мерките по него са разпределени на два етапа.

В първия етап се предвижда приемането на закони, чрез които разходите на правителството да бъдат свити с над 900 млрд. долара за следващите десет години. Паралелно с това на правителството ще бъде позволено да увеличи дълговете на страната с още 900 млрд. долара.

Финансовото министерство ще може незабавно да поеме нов дълг от 400 млрд. долара, а останалите 500 млрд. ще могат да бъдат взети след разрешение на Конгреса.

Вторият етап предвижда създаването на нова комисия в Конгреса, която ще трябва да предложи мерки за съкращаване на разходи от още 1,5 трлн. долара. Това ще стане до края на ноември, а мерките ще бъдат гласувани до края на годината.

Барак Обама посочи в изявлението си, че в резултат на постигнатото споразумение финансирането на вътрешни програми ще спадне на най-ниското си равнище от времето на президента Дуайт Айзенхауер, но все пак ще позволи създаване на работни места и инвестиране в области като образованието и научните изследвания.

Обама каза също, че въпреки възраженията на някои републиканци най-богатите американци и най-големите корпорации трябва да бъдат помолени да дадат своя принос за регулирането на дефицита, като се откажат от някои данъчни привилегии.

Президентът призна, че споразумението не е идеално, но най-важното е, че позволява да се избегне необслужване на дълговете и гарантира, че страната няма да изпадне в подобна криза в следващите шест, осем или дванадесет месеца.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Реално договорката е много слаба - 400 млрд + 500 евентуално. На практика това е отлагане, а не решение. А относно дефицита - 2,4 трлн. за 10г. е смешно малко при положение, че САЩ генерират по толкова всяка година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
simo.smo
преди 12 години
Хмм, май съм в грешка, май чак в началото на 2013 ще им се наложи да го вдигат пак тоя таван. Значи Обама все пак си е взел свойто. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
simo.smo
преди 12 години
До колкото разбирам Обама се е отказал от всичките си претенции :)- Няма да има вдигане на данъците- Тавана е вдигнат толкова, че преди изборите да се наложи ново вдигане, т.е. нова политическа криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още