IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EFG Eurobank и Alpha Bank обявиха сливането си

Новата банка се очертава като най-голямата в Югоизточна Европа, инвеститорите очакват сделката да отключи вълна от сливания и придобивания в гръцкия банков сектор

15:23 | 29.08.11 г. 8
EFG Eurobank и Alpha Bank обявиха сливането си

Гръцките банки EFG Eurobank и Alpha Bank обявиха, че техните бордове на директорите са одобрили сделката за сливане, благодарение на което новата кредитна институция става най-голямата в Югоизточна Европа, съобщи Ройтерс.

„Обединяването на две взаимно допълващи се банки от частния сектор, със значителна ефективност и ясна стратегическа обосновка ... ще играе жизнено важна роля в икономическото възстановяване на Гърция“, се посочва в съобщение на двете кредитни институции.

EFG Eurobank и Alpha Bank са втората и третата по големина банки в Гърция.

Акциите на гръцките банки днес повишиха стойността си, а инвеститорите предвиждат още сливания, които да докарат сектора до спасителен бряг след опустошенията на дълговата криза в страната.

Акциите на EFG Eurobank и Alpha Bank бяха спрени от търговия, след като бордовете на директорите им се събраха за одобряване на сливането, за което се заговори през уикенда.

То включва и инвестиция от Qatar Investment Authority.

„Всички гръцки акции поскъпнаха днес заради очакванията на пазарите за ефекта на доминото, верижна реакция от сливания и придобивания. Не бихте искали да останете сами, особено ако сте малка банка“, заяви анализаторът Александър Кирцис от UBS. „Това показва също, че банките са склонни да си сътрудничат, за да устоят на трудностите“, добави той.

Сделката по сливането идва в момент, когато Гърция очаква инспектори от Европейския съюз и Международния валутен фонд, които трябва да разгледат постигнатите резултати по условията, поставени за спасяването на балканската държава.

Индексът на банковия сектор в Атина скочи с 20,9%, докато се очакваха подробностите по сделката.

Акциите на гръцките банки губят стойност месеци наред, тъй като инвеститорите се опасяват, че влошената им ликвидност и резултатите от одита, особено в частта си за лошите кредити, които се очаква да излязат през тази седмица, може да ги принудят да се обърнат към националния Фонд за финансова стабилност. Това би довело до намаляване на дела на досегашните им акционери, предавайки кредитните институции в ръцете на държавата.

„Най-големият подтик за сливането на две банки е избягване на национализирането им“, заяви банков анализатор, пожелал да остане анонимен. „Това ще бъде начален сигнал за сливания и придобивания в Гърция. Останалите банки ще трябва да реагират, особено Piraeus Bank, която е най-малката от 4-те големи гръцки банки“, добави той.

От Piraeus Bank днес приветстваха сделката, като обявиха, че в момента не провеждат преговори за сливане с друга банка.

„Смятаме, че споразумението за сливане между EFG Eurobank и Alpha Bank е особено положително за банковия сектор, бизнеса и икономиката“, заяви високопоставен служител на Piraeus, пожелал да остане анонимен. „Що се отнася до бъдещо обединение и Piraeus Bank, точно сега не се случва нищо“, добави той.

Сливането между EFG Eurobank и Alpha Bank ще стане чрез размяна на акции, последвана от емитиране на права за 1,25 млрд. евро и конвертируеми облигации за 500 млн. евро.

Съотношението за размяна на акциите ще бъде 7 акции на EFG Eurobank спрямо всеки 5 акции на Alpha Bank, заяви банков източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Те Алфа Банк тъкмо си построиха централа на Цариградско. Иначе със сигурност ще има редуциране на персонал и клонове. Има места на, които клонове на двете банки са даже еден срещу друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
deyantod
преди 12 години
Естествено, както и застой в кредитната дейност, докато това стане. Тя не че е мръднала много. Освен това ще им трябват повече бързи пари заради разходите по сливането. Но по-дългосрочно, ако ги стабилизира, ще бъде положително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
хендехох
преди 12 години
Дали ще има сливане на клонове у нас и уволнение на персонал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още