IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия няма да се откаже от Бургас-Александруполис, спира Самсун-Джейхан

Самсун-Джейхан би бил рентабилен само при аварийна ситуация в турските проливи, смята вицепрезидент на Транснефт

17:05 | 02.09.11 г.
Русия няма да се откаже от Бургас-Александруполис, спира Самсун-Джейхан

Руската компания Транснефт няма да се откаже от проекта за изграждане на петролопровода „Бургас-Александруполис“ въпреки позицията на България, но през есента той може да бъде приведен в „спящ“ режим, съобщи вицепрезидентът на компанията Михаил Барков.

„От „Бургас-Александруполис“ няма да се отказваме. Проектът е интересен, одобрен е от Европейския съюз. Няма да излизаме от проекта, но през октомври-ноември ще го замразим, т. е. ще го превърнем в „спящ“, каза Барков.

Той обясни, че „спящ“ режим означава формална дейност на един човек в Амстердам, тъй като такива са изискванията на европейското законодателство. Възможно е руското представителство също да функционира.

Според Барков България продължава да не погасява натрупания по проекта дълг и не участва във финансирането му, а въпросите за финансовото обезпечаване се решават от руската страна.

Въпреки всички тези обстоятелства и евентуалното замразяване на „Бургас-Александруполис“ Русия няма да се откаже първа от проекта и тази позиция е принципна, подчерта вицепрезидентът на Транснефт.

Той обяви също, че компанията смята за икономически неизгодно реализирането на проекта за изграждане на петролопровода „Самсун-Джейхан“ и преговорите по него са замразени.

„Той се подкрепя от турската страна, но е икономически нецелесъобразен, поне засега. Преговорите са замразени, но топката е в турското поле“, посочи Барков и добави, че Турция може да създаде условия, при които проектът да се превърне в рентабилен.

Той цитира извършени проучвания, според които 1 тон петрол, доставян по този проект, ще струва 19-20 долара, докато транспортирането през турските проливи излиза 6-8 долара за тон.

Вицепрезидентът на Транснефт добави, че проектът „Самсун-Джейхан“ би бил печеливш единствено при аварийни ситуации в проливите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още