IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Долната камара на френския парламент одобри помощта за Гърция

Гласуването в Сената, което се очаква днес, би утвърдило отпускането на средствата на законодателно ниво

09:52 | 08.09.11 г. 1
Долната камара на френския парламент одобри помощта за Гърция

Националното събрание (долната камара на френския парламент) одобри късно снощи приноса на страната в новия план за финансова помощ на Гърция, според който държавите от еврозоната, Международният валутен фонд и частните притежатели на гръцки облигации ще отпуснат 159 млрд. евро на затъналата балканска държава под формата на дългосрочни заеми, обяви заместник-председателят на законодателната институция Марк ле Фюр, цитиран от РИА Новости.

Планът бе подкрепен от парламентарното мнозинство, опозиционната Социалистическа партия се въздържа, а комунистите гласуваха против.

Днес законопроектът ще влезе за утвърждаване в Сената (горната камара на парламента). Ако бъде утвърден и там, Франция ще стане първата държава от еврозоната, одобрила плана за подкрепа на Гърция на законодателно ниво.

През юли премиерът Франсоа Фийон заяви, че помощта за Гърция ще увеличи държавния дълг на Франция с 15 млрд. евро до 2014 г.

Според критиците на мярката френският отказ от подпомагане на Гърция би спестил на данъкоплатците необходимостта да изплащат държавната програма за намаляване на бюджетния дефицит, която предвижда икономии на стойност 12 млрд. евро за периода 2011-2012 г.

Планът вече бе одобрен от германското правителство, а гласуването му в парламента на страната е насрочено за края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
В смисъл - гласуваха подпомагането на своите банки, за сметка на данъкоплатците... ...да го духат бедните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още