IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Гърция няма да получи следващ транш, докато не изпълни задълженията си

Бюджетният дефицит на страната е нараснал до 18,1 млрд. евро за първите 8 месеца на годината в сравнение с 14,8 млрд. за същия период на 2010 г.

17:26 | 12.09.11 г. 12
Меркел: Гърция няма да получи следващ транш, докато не изпълни задълженията си

Поредният транш от финансовата помощ за Гърция няма да бъде преведен, докато тя не изпълни поетите ангажименти за бюджетни икономии, е заявила германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от говорителя на правителството Щефан Зайберт, съобщи ИТАР-ТАСС.

По думите на Зайберт Германия не възнамерява да участва в спекулации на тема какви ще бъдат последиците за Гърция при неизпълнение на ангажиментите. На този въпрос „отговор трябва да даде гръцкото правителство“, смята той.

Германският министър на икономиката и технологиите Филип Рьослер обаче заяви, че за стабилизирането на еврото „не трябва дори в краткосрочен план да бъдат изключвани каквито и да било идеи“.

В статия за германския вестник Welt министърът приема за възможно провеждането на „регулирана процедура за фалит на Гърция при наличието на необходимите инструменти“.

Според него Гърция и няколко други държави не предприемат достатъчно усилия за консолидиране на своите бюджети, което подкопава доверието на хората и пазарите в общата европейска валута. Затова гръцкото правителство трябва да знае, че „ние поставяме планираната помощ в зависимост от това доколко активно самата Гърция ще осъществява реформите“, посочва Рьослер.

Хорст Зеехофер, председател на германския Християнсоциален съюз, който влиза в управляващата коалиция, смята, че изключването на Гърция от еврозоната е възможно.

На заседание на ръководството на партията днес в Мюнхен той е посочил, че финансовата стабилност „изключва възможността Германия в дългосрочен план да поема изплащането на дълговете на други държави“.

Според Зайберт целта на германското правителство е да „стабилизира еврозоната като едно цяло“, като сега трябва да се говори за преодоляване на „негативните последици от дълговете и недостатъчната конкурентоспособност чрез тясното сътрудничество на 17-те държави от еврозоната“. Той обаче признава, че този път ще бъде дълъг и труден.

Междувременно от гръцкото министерство на финансите, цитирани от РИА Новости, съобщиха, че бюджетният дефицит на страната от началото на годината до края на август е 18,1 млрд. евро, докато през аналогичният период на 2010 г. е бил 14,8 млрд. евро.

При това Гърция формално е изпълнила задачите, поставени от кредиторите – дефицит под 18,9 млрд. евро за първите 8 месеца на годината.

Приходите в бюджета са намалели с 5,3% спрямо първите 8 месеца на миналата година до 30,68 млрд. евро, а разходите са нараснали с 8,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Тепърва започва "Голямото падане", което ще бъде, "Като пиано от 10-ия етаж" Сега вече кутията на Пандора е отворена и САЩ няма как ( чисто счетоводно и икономически) да погасят дори лихвите. Дори на теория, ако настоящия дълг от 14 трилиона се погасява със скоростта от погасяване на 1 долар всяка 1 секунда ще са необходими над 440 000 години! И то при условие, че дълга не се увеличава за което никои не говори. Няма добри новини и скоро няма да има. Явно САЩ ще въртят, ще сучат и ще измислят някой голям враг, ще направят голяма война и в крайна сметка ще нулират счетоводния брояч. Световните финанси изгърмяха. Дойде ред и на европейския дълг. Войната на банките срещу целия свят продължава. Шепа борсови спекуланти, акули и т.н. "правят" огромно пари за сметка на реалното производство и доходите на хората. После от къде да има стимул. Основна движеща сила в капитализма е мотивацията да печелиш. Е да ама като най-много се печели от преливане на пусто в празно(банкиране инвестиране) на пари, който са в действителност дори не са напечатани, а виртуални.За съжаление, единствения изход за САЩ е да си спретнат една война, това поне го умеят, но честно казано, моля се да се оправят някак си по друг начин, защото ако (както за съжаление очаквам) нещата тръгнат на зле тая криза от която уж сега започваме да излизаме ще ни се стори като детска игра. Тези отдавна са фалирали и живеят на гърба на останалия свят. така се поддържа американската мечта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
абитуриент
преди 12 години
ДА......!!!!!????......Византийците няма да върнат нито СТОТИНКА.......!!!!!??????........Страшни са .....а ние що така се ОПЛЕТОХМЕ да се чуди човек......????!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Далаверата на спекулантите е срещу еврото, не срещу акциите на банките - до 30 септември ще го свалят и като фалира Гърция ще купуват със скъпите си долари повече евро при еднаква първоначална инвестицияСорос-ки номера, така прецака преди 30 години паунда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Eon
преди 12 години
A войната къде ще бъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Пол гети е казал следното когато имаш да даваш 100 $ това е твой проблем а не проблем на банката, но ако имаш да даваш 1 000 000 то тогава е проблем на банката да си ги вземе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Eon
преди 12 години
Да не забравяме и спекулантите в европа, които са заложили на фалита на Гърция. Неслучайно, такива хора са заложили доста пари (на късо) на този вариант и с нетърпение очакват това да се случи и цените на акциите на немските и френските банки да тръгнат надолу. Още повече, че при евентуален фалит, всеки ще дебне да купи точно когато всичко изглежда най-черно (и акции и валута).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Имам чувството, че те радуват бюджета...или крадат като за последно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
Добре де, не мога да разбера само няма ли "план Б" за Еврото? Имам предвид когато са го създавали не са ли допуснали, че е възможно дадена страна(и да изпаднат в такова положение и ако да какви са последващите действия? А по принцип нещата са изключителни прости - нерелните неща нямат бъдеще! Реално ли е дадена страна да харчи повече отколкото изкарва - не, значи докато Гърците не се оправят е малоумно да им се дават пари, не е нужно толкова да се усложняват нещата! Не го ли виждат от ЕС? Да, ще пострадат за известен период, но после добрите ще изплуват без камъни по вратовете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Че приходите са спаднали е разбираемо, обаче за увеличението на разходите, поне на първо четене, не се сещам друга причина освен освен пълно и съзнателно игнориране исканията на кредиторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Dow Jones Industrial - 11,240 е сега! Много скоро ще е на ниво около 5000. Започва Третата вълна надолу на Уолстрийт, която ще е падане "Като на пиано от 10-ия етаж" и обикновенно се образува за около 3 месеца, но днес "електронното стадо", може да направи събитията да се развият и много по-бързо! Следва, освобождаването на тонове "Ценни виртуални книжа" от "набутаните инвеститори" които после трябва да се обърнат набързо от долари в Злато или други Валути...?! А както знаем, реалната цена на долара е около 0,04 сента. Така че, и долара ще се срива заедно с Уолстрийт, а Златото и другите валути ще растат(без евро и японски йени)!!! Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси! Край на ЕС, на еврозоната и еврото! Еврото вече започна с "дълдисването", спрямо Паунда, Канадския и Австралийския долар! Как ви звучи, индекса Dow Jonson, на ниво 1000 до края на годината? Тригодишно разминаване в 5 вълни, на всички индикатори спрямо индекса, само едно означава: Фалит! Който ще се случи от 3 до 6 месеца......и после следва да се създаде новата финансова система в която повече няма да има място за.....Фалшивата система основана на измами и банкови манипулации - "казиното"на NYSE, New York Stock Exchange. И къде ще са тогава хората от ЕС.....на улиците естествено, във всеки европейски град и държава, ще има международен хаос и хаоса ще дойде от Америка....защо ли...??? И Русия ще започне да продава газ и петрол и суровини в Рубли ......защо ли...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още