IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през август

Цените на едро също се запазиха на нивото си от преди месец

18:03 | 14.09.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ през август останаха на нивото от юли, след като потребителите са харчили повече за стоки от първа необходимост, но по-малко за автомобили, се посочва в съобщение на американското министерство на търговията, цитирано от MarketWatch.

Продажбите на дребно са за 389,5 млрд. долара, като липсата на ръст е най-слабият резултат от май насам.

Ако се изключи волатилният сегмент на автомобилите, продажбите са нараснали с 0,1%.

Предварителните очаквания на икономистите обаче бяха за ръст от 0,2%-0,3%.

Ръстът на продажбите през юли бе коригиран до 0,3% от предварително обявените 0,5%, а за юни показателят също бе намален до 0,2% ръст от 0,3%.

Ако се изключи бензинът, общите продажби на дребно остават без промяна през август.

„Данните за потреблението заедно с широк спектър икономически данни са съвместими със забавения ръст, но не и с рецесия“, заяви Ерик Грийн, главен пазарен икономист в TD Securities USA.

Резултатите за продажбите на дребно през август „не са някакво нещастие“, добавя Пол Дейлс, старши икономист за САЩ в Capital Economics.

„Стагнацията в продажбите на дребно в САЩ през август предполага, че домакинствата са станали по-предпазливи след спада в цените на акциите в началото на месеца. Ураганът Айрин в края на миналия месец също вероятно е оказал влияние“, посочва Дейлс. „Въпреки това реалното потребление през третото тримесечие на годишна база би трябвало да се вдигне до около 2,0% в сравнение с 0,4% през второто тримесечие“, добави той.

На бензиностанциите продажбите са нараснали с 0,3%, а в хранителните магазини – с 0,5%.

Други сектори с ръст са магазините за електроника и прибори – 0,5%, аптеките – 0,2% и магазините за спортни стоки, хоби, книги и музика – с ръст от 2,4%.

Продажбите са намалели при търговците на автомобили с 0,3%, което е най-слаб резултат от май насам, докато при дрехите спадът е от 0,7% - най-лош показател от декември 2010 г.

При доставките на храни и в питейните заведения, както и в универсалните магазини, понижението е от 0,3%, докато при мебелите е 0,2%.

Цените на едро през август в САЩ също са останали без промяна, след като спадът в цените на горивото компенсира ръста при хранителните продукти, съобщиха от американското министерство на труда.

Основният индекс на производствените цени, който не включва храните и енергоносителите и поради тази причина се приема като по-стабилен показател за дългосрочния инфлационен натиск, се е повишил с 0,1%, което е ръст за девети пореден месец. Предварителните прогнози на икономистите бяха за ръст на индекса от 0,2%.

През последната година цените на едро са се повишили с 6,5%, докато основният индекс на производствените цени е нараснал с доста по-бавното темпо от 2,5%.

Като цяло фирмите са приели по-високите цени на едро, но потребителите все още плащат повече за гориво и доста други стоки, въпреки че разходите са се изравнили с нивото от преди година.

Цените на едро на енергоносителите се понижават за трети пореден месец, като през август спадът е от 1,0%.

Показателят за природния газ се понижава с 6,0%, докато при бензина има намаление от 1,0%. Все още обаче цените на горивата остават с около 16% по-високи в сравнение с преди една година.

Цените на хранителните продукти са нараснали през август с 1,1% на месечна база, водени от тези на месото и яйцата, които отговарят за почти една трета от увеличението на показателя.

На годишна база цените на едро на хранителните стоки са се повишили с 8,4%.

Ценовият индекс за стоките за междинна употреба като платове или метални части за двигатели се е понижил с 0,5% през август. Ако се изключат хранителните стоки и енергоносителите, индексът на същинските цени за междинните стоки се е понижил с 0,1%, довеждайки 12-месечния си ръст до 7,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още