IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на продажбите на дребно в ЕС

В България се наблюдава забавяне на спада на продажбите на дребно: -0,7% през юли спрямо -1,3% през юни

13:25 | 05.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ръст на продажбите на дребно в ЕС

Продажбите на дребно в еврозоната неочаквано са нараснали с 0,2% през юли въпреки мрачните прогнози за икономическия растеж в Европа, съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на данни на Евростат.

В сравнение с юли миналата година показателят се е понижил с 0,2%. И двата показателя надвишават прогнозите на анализаторите, които очакваха спад от 1 на сто спрямо миналата година.

В целия ЕС продажбите на дребно са нараснали също с 0,2% на месечна основа през юли и са намалели с 0,2% спрямо същия месец миналата година.

Страните, отчитащи най-голямо повишение на месечна основа са Полша (+2,5%), Румъния (+2,2%) и Латвия (+1,8%). Най-голям месечен спад е отчетен в Малта (-3,4%), Финландия (-1,9%) и Дания (-1,7%).

В България се наблюдава забавяне на спада на продажбите на дребно: -0,7% през юли спрямо -1,3% през юни. Спрямо юли 2010 година обаче спадът е -2,8%, показват данните на Евростат, поместени в сайта на европейската статистическа служба.

Междувременно, растежът в частния сектор на еврозоната се е забавил повече от очакваното през август и е достигнал най-ниското равнище от две години, което засилва опасенията от завръщане на рецесията преди края на 2011 година, предаде Франс прес, позовавайки се на изследване на компанията за финансова информация Markit.

Смесеният индекс, обединяващ дейността в услугите и производството, се е свил до 50,7 пункта спрямо 51,1 пункта през юли, според втората оценка на индекса на мениджърите по доставките (Purchasing Managers Index - PMI).

Последните данни на индекса не показват никакво засилване на растежа през третото тримесечие спрямо увеличението от 0,2% през второто тримесечие, посочи Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Определяйки тази промяна в посоката на икономиката като "най-малкото тревожна", той не изключва свиване на активността през четвъртото тримесечие.

Понижението на индекса през август е по-голямо от първоначалната оценка за равнище 51,1 пункта, посочва Markit.

Индекс над 50 пункта означа, че активността нараства. Когато индексът се понижи, но остане над този праг, както през август, това означава забавяне на растежа.

В сектора на услугите растежът леко се е забавил с индекс от 51,5 пункта след 51,6 пункта през юли, според новите изчисления на Markit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още