IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P също понижи рейтинга на Испания

Перспективата остава нестабилна, което означава, че може да има и нова ревизия на рисковия профил на страната

09:43 | 14.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
S&P също понижи рейтинга на Испания

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Испания до "АА-", съобщи Франс прес. Това се случва около седмица, след като такова решение взе и друга водеща агенция – Fitch.

Като причина за понижението се посочва несигурната перспектива за икономически растеж на страната и вероятното продължаване на влошаването на испанската финансова система.

Рейтинговата агенция уточнява, че перспективата продължава да е негативна и отбелязва, че страната е изправена пред все по-големи рискове поради високото равнище на безработица, по-трудната финансова обстановка и опасността от забавяне на икономическия растеж сред основните партньори на Испания.

В началото на седмицата Standard & Poor's (S&P) намали кредитните рейтинги на десет испански банки, сред които и най-големите финансови институти - Santander и BBVA. Като причина за решението от агенцията посочиха по-лошите очаквания за ръста на икономиката, както и слабия пазар на имоти. Това ще оказва влияние върху резултатите на  испанските банки в следващите между 15 до 18 месеца.

Перспективата за всички банки е негативна, което означава, че рейтингите може отново да бъдат понижени, особено ако испанската икономика отчете по-слаби от очакваните резултати.  Според S&P и следващата година няма да донесе по-добри резултати, а до началото на 2013 г. купът с необслужвани кредити може да се увеличи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още