IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите молби за помощи при безработица в САЩ спаднаха до 6-месечно дъно

Последните данни за заетостта и продажбите на дребно опровергават сценария за двойна рецесия, но още сме далеч от ръст в заетостта, смята анализатор

17:28 | 20.10.11 г.
Новите молби за помощи при безработица в САЩ спаднаха до 6-месечно дъно

Новите молби за помощи при безработица в САЩ намаляха през миналата седмица, а 4-седмичният показател достигна 6-месечно дъно, съобщиха от американското министерство на труда, цитирани от Ройтерс.

Молбите са намалели с 6 000 през изминалата седмица до сезонно изгладените 403 000 броя, макар анализаторите да очакваха спад до 400 000.

Усредненият показател за последните 4 седмици, който се приема като по-добър индикатор за пазара на труда, се понижава с 6 250 до 403 000, което е най-ниското му ниво от средата на април.

Броят на новите молби за помощи за безработни през работната седмица, приключила на 8 октомври, бе ревизиран нагоре с 5 000 до 409 000.

Според Майкъл Уулфолк, старши валутен стратег в BNY Mellon, последните данни за заетостта и продажбите на дребно реално опровергават сценария за двойна рецесия в САЩ. „Седмичният спад в молбите за безработни допринасят за това, а 4-седмичният среден показател продължава да пада. Все още обаче сме на голямо разстояние от онези 200 000 нови работни места месечно, от които се нуждаем за значително намаление на безработицата“, добави Уулфолк.

Слабото икономическо възстановяване остави ръста на заетостта на разочароващо ниски нива, а безработицата се задържа на ниво над 9%.

Данните обаче показват, че работодателите не продължават да уволняват служители въпреки несигурните икономически перспективи.

След като регистрираха ръст в средата на септември, новите молби за помощи за безработни се установиха на ниво от около 400 000, което обикновено се свързва с известно подобрение на пазара на труда.

Броят на хората, които продължават да получават помощи за безработни по редовните държавни програми е нараснал с 25 000 до 3,72 млн. души през работната седмица, приключила на 8 октомври, докато прогнозата на икономистите бе за ръст до 3,69 млн.

Броят на американците, които получават извънредни помощи за безработни, е намалял с 48 981 до 2,97 млн. души през работната седмица, приключила на 1 октомври. Общо 6,7 млн. души са получавали помощи през същия период, което е със 124 239 души по-малко от предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още