IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в еврозоната продължава да пада

Индексът на бизнес активността в производството се задържа през октомври за трети пореден месец под 50 пункта, регистрирайки свиване спрямо септември

13:26 | 02.11.11 г. 2
Производствената активност в еврозоната продължава да пада

Спадът в производството в еврозоната през октомври е дори по-дълбок от предварително обявения, показва проучване на института Markit, цитирано от Ройтерс.

Окончателният индекс на бизнес активността в производството за октомври се е понижил до 47,1 пункта от съобщените по-рано 47,3 пункта и спрямо 48,5 пункта през септември.

Това е трети пореден месец, в който показателят се задържа под 50 пункта, разделящи спада от ръста, като производството и новите поръчки паднаха до нива, които не са наблюдавани от средата на 2009 г.

„Последните данни за индекса на бизнес активността в производството допълнително подчертават очевидния обрат на състоянието на нещата в сектора, който бе водеща светлина на икономическото възстановяване“, заяви Роб Добсън, старши икономист в Markit.

Подиндексът за производството се е понижил до 46,6 пункта през октомври от 49,6 през септември, като показателят за италианското производство регистрира най-резкия си спад на месечна база в историята на изчисляването му.

Производствената активност се е свила във всички държави от еврозоната с изключение на Ирландия, като дори в основния двигател на икономиката на еврозоната Германия има първо свиване от септември 2009 г. насам. В Испания показателят се задържа под 50 пункта за 6-ти пореден месец, докато положението в Италия и Франция продължават да се влошава с намаляване на новите поръчки и спад в производството.

Индексът на новите поръчки в еврозоната спада за пети пореден месец, достигайки 43,4 пункта, което е максимално ускорен спад от май 2009 г.

Макар създадените на нови работни места да се увеличават за 18-ти пореден месец, това става с най-бавното темпо от юни 2010 г.

При забавянето на икономиката и понижаване на цените на суровините данните за октомври регистрират първо понижение при входящата производствена инфлация от почти 2 години, което вероятно предвещава известно облекчение от изненадващо високата инфлация в еврозоната през октомври от 3%.

„Единственият светъл лъч е облекчаването на инфлационния натиск, който позволява на производителите да задържат продажните цени в период на силна конкуренция и намаляващи нови поръчки“, посочи Добсън.

Данни от тази седмица показаха, че производството в ключови търговски партньори на еврозоната също е забавило ръст. В САЩ производственият индекс на Института за приложен мениджмънт неочаквано се понижи през октомври в унисон с тенденцията в Китай, Великобритания и Канада, публикувани във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Само у нас победа след победа и успех след успехНали така, а Дянков?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Само у нас победа след победа и успех след успехНали така, а Дянков?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още