IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват се тежки преговори преди стачката на БДЖ

Министърът на транспорта Ивайло Московски призова за разумен диалог по оздравителната програма

10:21 | 08.11.11 г. 1
<p>
	Министърът на транспорта Ивайло Московски</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Министърът на транспорта Ивайло Московски

Снимка: БТА

Министърът на транспорта Ивайло Московски призовава работещите в железниците да осмислят предложените от ръководството на БДЖ оздравителни мерки, за да не последват съдбата на „Кремиковци“.

В интервю за БНТ Московски подчерта, че компанията всеки момент може да изпадне във фалит, ако някой от кредиторите й изискат тя да започне да възстановява дълговете си към тях. Той изрази това становище ден, след като Съюзът на железничарите в България обяви 24 ноември за начало на националния протест срещу обявените съкращения в системата.

Московски подкрепи действията на управленския екип и припомни, че благодарение на предприетата политика по преструктуриране на железниците, през миналата година, БДЖ са стопили загубата на компанията почти двойно.

Московски припомни,че правителството работи и по социалната програма за заетост на освободените от железниците, като само в софийското метро може да бъдат назначени около 300 специалисти. Алтернативна заетост може да се осигури и по европейските фондове, допълни още Московски.

Транспортният министър обясни, че при нормално провеждане на оздравителния план има резерви за европейско развитие на българските железници. Той припомни, че освен финансирането на над 1,2 млрд. лв. в инфраструктура има възможност да се инвестира и в модерни влакове, така че БДЖ да стане предпочитани избор за транспорт.

В този смисъл транспортният министър още веднъж призова работещите в БДЖ към разумен диалог. На въпроса дали по време на стачката ще бъде осигурен алтерантивен автобусен превоз за пътуващите, Московски обясни, че тепърва този въпрос ще се обсъжда от ръководството на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
g5kov
преди 12 години
Само не стана ясно, колко от чиновниците в Министерство на транспорта в направление "Железопътен транспорт" и в ръководството на холдинга ще бъдат съкратени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още