IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият пик при имотите - най-рано 2016 година

Низходящият тренд, започнал през 2008 г., може да се обърне след 2012 г., смятат консултанти

13:14 | 16.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Следващият пик при имотите - най-рано 2016 година

Надяваме се през 2016 или през двете години след нея да достигнем следващия връх на имотите в глобален план.

Това е мнението на Асен Лисев, управляващ директор на консултантската компания MBL, който ще вземе участие като лектор на утрешното издание на Клуб Investor.bg, посветен на недвижимите имоти.

Той уточнява, че обикновенo низходящият цикъл трае около 4-5 години, като отнема още приблизително толкова да бъде достигнат следващият връх.

„В недвижимите имоти цикълът се движи между 10 и 15 години“, казва той.

Ако приемем, че през 2008 г. бе началото на низходящия тренд, то можем да очакваме, че след 2012 г. цикълът ще се обърне.

Друг от лекторите на събитието Христин Хараланов, управляващ партньор, "Корект Проект" ООД, добавя, че кризата има образователен ефект. Един от резултатите е, че днес предприемачите и инвеститорите са много по-предпазливи.

Ако по време на бума посланието на пазара беше, че всеки, който стартира проект, успява, то сега много от играчите, които са стартирали проекти, не смеят да ги продължат, защото знаят, че те може да не са успешни.

Вижте видеото с Асен Лисев и Христин Хараланов:

Тези и други теми, свързани с пазара на имоти, ще бъдат дискутирани по време на Клуб Investor.bg, който ще се проведе на 17 ноември (утре) от 18.30 ч. в х-л Хилтън.

Вашите въпроси към лекторите можете да зададете и тук.

Повече информация относно участниците и събитието можете да получите тук.

За регистрация за Клуб Инвестор моля посетете следния линк.

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Emporiki bank Credit Agricole Group, генерален спонсор
С подкрепата на FairPlay Properties REIT

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
То такива поръчкови статии и изказвания се правят почти всеки месец. Демек, вижте кво ся..почвайте да купувате щот от тука нататък пак тръгва увеличение. Умните хора знаят, че е пълна глупост, но пък простите имат пари...Какво да правиш.. А ако се вгледаш по-внимателно в текста, написано е "ОБИКНОВЕНО низходящият цикъл" и "ако приемем"... Първо, в момента говорим за далеч не обикновена криза, при това световна. Второ,няма какво да приемаме когато е ясно, че факторите за растеж на цените не само липсват, а и няма никакъв изглед да се зададат на хоризонта скоро.Българите нямат пари,банките не разполагат с капитал отвън,англичани няма и няма и да има,руснаците също каквото купиха-купиха,Светът е на път да влезне във втора,още по-жестока криза. София е пълна с празни блокове и некачествени апартаменти. Кое кара лекторите да са толкова щастливо-оптимистични не знам...освен хонорара, който някой им е платил за да приказват врели-некипели. Ако има още някой-да вярва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
гладна кокошка просо сънува.....!!!!????......при тази демографска катастрофа която ни е захапала едва ли някой може да прогнозира какви ще са цените 2016 година.......!!!!????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
Ironhorse
преди 12 години
Хахахах, отчаяха се някои инвестори/пишман капиталисти ...1. При токова просрочени ипотеки, банките са най-едрите собственици на НИ.2. Българина бой чде, но за едно и също нещо два пъти рядко се случва .3. Очеизбождаща истина е, че не някой а никой, дори и финансовите гурута не могат да планират за две, ДВЕ години напред, а тези синковци искат за 15 или 20.4. Демографската криза се превръща в катастрофа. Българина ще оцелее, но в жилищата наследени от баби и татковци. Новите на кого ще продават не ми е ясно.5. Технологиите постоянно откъсват работна сила от мегаполисите към малки населени места. Такова струпване на народ в София през 2002 до 2007, повече няма да го има. Посоката е отлив от големи градове към малки.6. Все още цените на НИ са високи, а да не говорим за "качеството" на новите.7. Балъци за кредити свършиха, поне за сега. Мисля че и след 2016, няма да има наплив за Данчовци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
ivo111
преди 12 години
Аха, това да го разбираме ли така , че последен шанс за закупуване на имот ще е догодина и после само на горе!Мерси. Ще почакаме още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още