IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващо стопанската камара подкрепи синдикатите за пенсионната реформа

Еднократното вдигане на пенсионната възраст не решава проблема в дългосрочен план, е становището на бизнес организацията, която единствена е против правителствената реформа

10:15 | 21.11.11 г. 2
Изненадващо стопанската камара подкрепи синдикатите за пенсионната реформа

Изненадващо от Българската стопанска камара (БСК) обявиха, че се разграничават от другите работодателски организации и подкрепят синдикатите в позицията им срещу вдигането на пенсионната възраст с една година.

Това стана ясно от дискусия по темата в сутрешния блок на bTV, където представителят на камарата Григор Димитров представи аналагочно с това на синдикатите становище по повод исканата от правителството реформа.

Синдикатите вчера потвърдиха, че на 30 ноември ще организират национална стачка срещу увеличението на пенсионната възраст и отменянето на класа прослужено време. Според президента на КНСБ Пламен Димитров протестът няма за цел да бута правителството, а да покаже на управляващите, че повечето българи не приемат антикризисната мярка с вдигането на пенсионната възраст с една година. 

„Това не е реформа в дългосрочен план, а мярка за закрепяне на бюджета”, категоричен бе Пламен Димитров.

Тази позиция беше подкрепена и от представителя на Българската стопанска камара Григор Димитров, според който правителството трябва да помисли за цялостни и ефективни промени в осигурителната система.

„Вдигането на възрастта за пенсиониране с 1 година няма да реши проблемите на пенсионната система. Причината е, че има натрупани от години много деформации, сред които правилата за ранното пенсиониране и инвалидното пенсиониране, от което досега са се възползвали 420 хиляди души. Правителството иска само свиване на разходите, а не се говори за откриването на нови работни места и борбата с младежката безработица у нас, която е с два пъти по-голяма от тази в ЕС. Вдигането еднократно на пенсионната възраст не решава проблема в дългосрочен план”, заяви Григор Димитров.

Според синдикатите правителството трябва да вземе други решения за запълване на бюджета, сред които събиране на плащанията от некоректни длъжници, които към този момент са в размер на 1,1 млрд. лева.

„Трябва да се мисли за борба със сивия сектор, увеличение на максималния осигурителен праг и други подобни промени за дългосрочно подобряване на системата”, допълни Пламен Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 0
djani_a
преди 12 години
От общонационална стачка ще загуби и бизнеса. Всички са наясно, че пенсиите са мизерни, но търсят доводи, да ги замразят и с продължаващата инфлация - намалят. Строяха молове и хотелски комплекси, които стоят празни. Изхода е развитие на производството и смяна на модела - китайски, турски, виетнамски, но да вдига БВП. Останалото е - бля, бля...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Въобще дори не е изненадващо! Не знам кой още вярва, че тази реформа е дясна .... Ченгета и *** си се пенсионират както сега, а всички останали го духат.. Това съвсем ще срине системата до 1-2 г...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още